Norveški muzičar Terje Isungset svirao je unutar zaleđenih vodopada, na vrhu 3.000 metara visokih glečera i u masivnim ledenim svodovima na temperaturi do minus 33 stepeni Celzijusa, no za njega su to sve uslovi posla.

Terje IsungsetIsungset je prvi i jedini na svijetu, takozvani, ledeni muzičar. On na zaleđenim instrumentima svira već deset godina i osnivač je norveškog godišnjeg festivala "Ice Music" u Geilu.

Kako je kazao u razgovoru za CNN, ljubav prema ovakvoj vrsti muzike kod njeg se razvila kada je imao 20 godina, tačnije kada je prvi put pozvan da svira unutar zaleđenog vodopada.

"Kao kompozitor odlučio sam raditi s prirodom koja me okružuje i tako sam prvi put probao svirati na ledenim instrumentima", kazao je Isungset.

Norvežanin je isprva svirao na jednostvnim ledenim zvonima koristeći stalaktite koji su se prirodno formirali. Zatim je počeo svirati na bubnjevima, rogu, harfi i trubi od leda.

Osim što svira, on je i sam napravio nekoliko instrumenata od leda.

"Zovnuo sam prijatelje da sviramo na ledu i dao im nekoliko ideja. Napravio sam gitare od leda, marimbu, didžeridu i tradicionalni norveški instrument langeleik", istakao je Terje Isungset, dodavši da on uporno traga za komadom leda koji može svirati i da mu to predstavlja najveću radost.

Instrument koji je Norvežaninu najdiuže trajao bio je ledeni rog, isklesan od dijela glečera starog 2.500 godina. Trajao mu je čak 50 nastupa.

Inače, instrumenti načinjeni od leda jedva da traju nekoliko nastupa.

"Tu priroda odlučuje o svemu. Svaki koncert je jedinstven i priroda odlučuje kakav će biti i kako će zvučati instrumenti", istakao je muzičar.