Iako ih posjećuju milioni turista mnoga turistička mjesta čuvaju tajne koje često nisu poznata ni najvećim znalcima ili "kvizomanima", a kamoli običnim putnicima.

Za sve ljubitelje trivijalnosti Lonely Planet sastavio je spisak deset neobičnih podataka iz cijelog svijeta, piše Tportal.

1. Mt Everest

S oko 8.850 metara snježni vrh između Nepala i Tibeta, Mt Everest, najviša je tačka na zemlji. Ali, jeste li znali da vrh na mjestu spajanja dviju velikih tektonskih ploča još uvijek raste za otprilike četiri milimetra godišnje. Odlučite li se na uspon prema Everestu susrest ćete bezbroj penjača, šareni grad njihovih šatore te izvanredan planinski pogled. Penjanje na Vrh svijeta organizuje velik broj lokalnih agencija, a njihov spisak provjerite na stranici www.visitnepal.com.

2. Mexico City

Mexico City svake godine prosječno tone za 10 centimetara, što je čak 10 puta brže od Venecije. Razlog propadanja je što je ovaj megalopolos sagrađen na mekom tlu ispod kojeg su zatim eksploatirane podzemne zalihe vode. Ovu poražavajuću činjenicu dokazuju mnoge klimave zgrade i napuknuti pločnici po cijelom gradu, ali i podatak da je na spomenik Anđelu nezavisnosti bilo potrebno dodati 23 nove stepenice.

3. Vatikan

Najmanja nezavisna država svijeta čvrsto se drži svoje tradicije. Tako na primjer pripadnici Švicarske garde koja se brine za sigurnost poglavara katoličke crkve i dalje nosi uniforme koje je osmislio renesansni slikar Rafael. Sveta Stolica, osim toga, sa 800 stanovnika od kojih 450 ima državljanstvo nosi sve oznake države – ima zastavu, himnu, poštu, registarske pločice i kovanicu eura koja poput svih drugih vrijedi u cijeloj EU.

4. El Pueblo de Nuestra Senora la Reina de Los Angeles

Možda vam se na prvi pogled čini nepoznatim ali ovo je u stvari puni naziv Los Angelesa. Na historiju Grada gospe kraljice anđela, nastalog 1781, danas podsjeća El Pueblo, nekadašnje gradsko središte pretvoreno u skup muzeja koji prikazuju L. A. na početku 19. vijeka. Da puno ime grada nije zaboravljen niti u 21. vijeku pokazuje katedrala Naše gospe od Anđela (Our Lady of the Angels) izgrađena u savremenom sa čak 11 spratova.

5. Nuestra Señora Santa María del Buen Aire

Iza još jednog podužeg naziva koji u prevodu znači Naša gospa sveta Marija od dobrog zraka krije se argentinska metropola Buenos Aires. Zavodljiv grad kolonijalnih avenija, kozmopolitskih kafića i mnogih mjesta za noćne provode Buenos Aires je i svjetska prestolnica melankoličnog tanga. On pulsira kroz plesne dvorane, parkove i trgove pa se još jedino morate pobrinuti za plesnog partnera. Od gospode se očekuje da žene privuku dugim pogledom i blagim naklonom, dok dame mogu sjediti ispruženih nogu kako bi se potencijalni partner u prolazu spotakao o njihova stopala.

6. Londonska podzemna željeznica

Znate li da je londonski metro prva podzemna željeznica na svijetu. Početna dionica od šest kilometara otvorena je davne 1863. između Paddingtona i Farringdona. Najstarijom dionicom danas se može proći vozeći se od Circle Lina do Covent Gardena te u londonskom prometnom muzeju gdje se čuva originalni voz Metropolitan broj 23. Druga podzemna željeznica na svijetu izgrađena je 1896 u Budimpešti, a četiri godine kasnije dobiva je i Pariz.

7. Planina Table

Ime planine koja je zaštitni znak Cape Towna u Južnoafričkoj republici u prevodu znači stol pa nije slučajno da oblake koji vjetar često donese na njen vrh od 1087 metara nazivaju stolnjakom. Planina je, inače, dio nacionalnog parka, a sa njenih se obronaka pruža nezaboravan pogled na Cape Town i okean na krajnjem jugu Afrike. Do vrha vodi žičara, a tokom šetnji možete naići i na posebnu vrstu malih antilopa.

8. Kineski zid

Svi ljubitelji trivijalnosti znaju da je Kineski zid najveća vojna građevina na zemlji i jedino djelo ljudskih ruku vidljivo iz svemira. Manje je poznato da je od nekadašnjih 7.300 kilometara ove građevine danas očuvano još oko 2.000 kilometara. Rijeke turista koji hrle na dijelove zida nedaleko Pekinga uglavnom ne znaju da je današnji oblik zid dobio obnovom u vrijeme dinastije Ming (od 14. do 17. vijeka), iako su se prvi dijelovi počeli graditi još u 7. vijeku prije Krista.

9. Venecijanske gondole

Gondolama u Veneciji turisti teško mogu odoljeti, ali rijetko ko, dok klizi zavodljivim kanalima, razmišlja o načinu na koji su ova plovila napravljena. Svaka je brodica sastavljena od 280 komada izrađenih od osam različitih vrsta drveta. Lijeva je strana od desne veća za 24 centimetra, dok vitki, podigli luk omogućava veće manevarske sposobnosti. Zanimljivo je i da dijelovi gondole predstavljaju razne predjele Venecije – prednji dio šest gradskih okruga, zadnji otok Giudecca, a bočni most Rialto.

10. Monolit Uluru

Teško je zamisliti da bez obične, uglavnom nepoželjne, hrđe najpoznatiji svjetski monolit Uluru, iznikao iz srca australijske pustinje, uopšte ne bi bio crvenkast, već dosadno siv. Ova izvanredna stijena, koju Aboridžini smatraju svetim mjestom, proslavila se upravo zbog svoje crvenkaste boje, posebno upadljive za vrijeme zalaska sunca. Odlučite li se posjetiti ovu "hrđavu" atrakciju posjetite je između aprila i oktobra kako bi se izbjegle ljetne temperature koje dostižu i 45 stepeni Celzujusa.