Direktor Osnovne škole "St. Mery" u britanskom Lankasheiru Mike Richards izvinio se nakon što su u njegovoj obrazovnoj ustanovi uvjerili djecu da je - započeo treći svjetski rat!?


U okviru školskog projekta, prestrašenoj djeci pokazane su slike bombaškog napada na London iz Drugog svjetskog rata. Zatim su učenike odveli u podrum te su uključili požarnu sirenu, a priređen je i vatromet kojim su simulirali bombe.

Projekat je zamišljen tako da djeca zamisle kako je živjeti tokom borbi na način da zaista povjeruju da je rat počeo.

Direktor Richards je na jutarnjem sastanku sa učenicima rekao da je Velika Britanija u ratu, ali je oko 13.30 sati obustavio cijelu priču, jer je primijetio da su se neka djeca previše uznemirila. Od tada neka djeca doživljavaju noćne more, piše "Daily Mail".

Projekat je počeo tako što je pušten ratni govor Nevilla Chamberlaina iz 1939. godine. Direktor Richards je priznao da su učitelji bili zabrinuti da bi se djeca mogla previše uznemiriti i patiti od noćnih mora.

"Kao temu smo radili Drugi svjetski rat te smo od drugih škola dobili savjet da temu prikažemo kao da se stvarno događa. Nismo predvidjeli ovakve probleme", rekao je direktor. On je dodao da su upalili sirenu i rekli djeci da će biti prebačena u sigurnije mjesto nego što su Manchester ili London. Učitelje je bilo strah i da djeca neće povjerovati njihovoj priči.

Richards je napomenuo da se nakon vježbe nekoliko roditelja žalilo, ali da niko nije napisao žalbu.

"Promijenili smo program kako bi bili mnogo kreativniji i informativniji te učenicima dali iskustva koja će pamtiti. U ovoj prilici smo shvatili da smo otišli predaleko", rekao je Richards i izvinio se zbog uznemiravanja učenika.

Majka dvoje učenika rekla je da se nakon vježbe djeca boje napustiti svoje roditelje.

"Niko sa mrvom zdravog razuma ne stavlja djecu u takvu situaciju", dodala je ona.