Kada je nedavno sastavio i na popularni internet oglasnik "Craigslist" postavio duhovit oglas ne bi li našao kupca za svog "Yuga", koga ima još od 1988. godine, 43-godišnji Amerikanac iz okoline Los Angelesa nije ni pomišljao da će time uvrijediti mnoge Srbe, koji su ga zasuli uvredljivim e-mailovima u kojima mu čak prijete smrću.


"Prodajem gomilu jugo đubreta. Dizajnirao ga je retardirani inženjer, a sklopila grupa pijanih radnika. Ima performanse i lakoću rukovanja kao kolica u prodavnici robe za dolar. Možete računati da će upaliti svakog jutra kao što se možete pouzdati u Berniea Meidoffa (vlasnika piramidalne štedionice koja je mnoge poznate Amerikance ojadila za oko 50 milijardi dolara). Održava svoju vrijednost kao kuće u predgrađu Alabame. Od ovog auta jača je konzerva Coca Cole. Prešao je 38.000 milja, prvi sam vlasnik, imam sve originalne papire iz 1988. Nije udaran. Najgora kola koja možete imati... Ponesite 2.200 ili dajte ponudu za ovaj komad .... historije", stoji u internet oglasu za profilu "Yuga".

"Nisam želio da budem zlonamjeran, već duhovit, ali mnogi Srbi su ovaj oglas doživjeli lično", žali se ovaj Amerikanac srbijanskim medijima.

"Primio sam zaista mnogo e-mailova i polovina je sa rasnim pogrdama (na račun Amerikanaca), vulgarnostima i drugim ružnim riječima, uključujući i prijetnje smrću. Srbi ne znaju za humor", kaže ovaj vlasnik "Yuga", koji je porijeklom iz Izraela.

Zanimljiva su i reagovanja običnih Amerikanaca na ovaj nesvakidašnji oglas.

"Treba poštovati nekog ko prodaje nešto što je zaista đubre, a pri tom to pošteno kaže. Prodavac "Yuga" iz 1988. iz Kalifornije trebalo bi da razmotri karijeru kao komičar, zato što je oglas zaista urnebesan", napisao je izvjesni Briaan Lons.

"Sviđa mi se izgled tog auta, izgleda kao da je pripremljen za auto-cross ili rely. Nedostaje mu samo neko ko će da ga gura", napisao je neimenovani bloger kao svoj komentar na oglas.