Sigurni smo da je na YouTubeu prošle godine završilo mnogo snimaka herojskih djela, no nas zanimaju one snimke koje su se proširile poput virusa, istaknule svojom produkcijom, posebnošću ili nekim x faktorom i postale globalno poznate. Zbog toga su ovo naši 'heroji'.


'Stari, ti NEMAŠ Kuran'

'Hrišćanski' fundamentalisti, pod vođstvom Davida Grishama, okupili su se 11. septembra prošle godine kako bi 'obilježili' godišnjicu napada na Svjetski trgovački centar. Ujedno su protestovali protiv izgradnje islamskog kulturnog centra koji će se izgraditi 'svega nekoliko blokova od mjesta gdje su nekada bili 'Blizanci''.

Njihov 'protest' uključivao je i paljenje Kurana. Kada je Grisham natopio Kuran benzinom, odložio ga na roštilj i najavio da će ga zapaliti, iz anonimnosti je izašao 23-godišnji Jacob Isom, oduzeo Grishamu Kuran i rekao mu: 'Stari, ti NEMAŠ Kuran'. Međureligijski i međunarodni incident je izbjegnut, a ostalo je historija.

Priča je ubrzo završila u vijestima, a isječak iz vijesti u kojem Isom izgovara rečenicu koja će zavladati internetom ubrzo je prenesen na YouTube:



Nedugo nakon toga, Isomova je izjava muzički obrađena, a rečenica 'Dude, you have no Qur'an!' postala je dio internetske kulturne baštine:



'Moje ime je Basil Marceux Tačka Com'

Mislili ste da naši političari i predsjednički kandidati imaju mušica? Predstavljamo kandidata za guvernera Tennesseeja. Njegovo ime je Basil Marceaux Tačka Com. Njegov politički plan je dati svima oružje, a njegov argument je: 'Ako ubiješ nekoga? Ne, budeš ubijen, završiš u zatvoru '. Bez brige, niti na engleskom ovo ne zvuči smislenije.

Njegov plan za okolinu je 'posaditi travu ili vegetaciju po cijeloj državi gdje god ima praznog mjesta i prodavati ju za gorivo koje možemo koristiti, koristiti za svoje troškove'. Logično, zar ne?

Plan mu je i maknuti zlatni obrub s američke zastave i promijeniti ovlašćenja policajca koji zaustavlja vozilo u skladu s presudom Vrhovnog suda u slučaju Knowles protiv Iowe. Priznajemo, ovo zvuči gotovo kao da ima smisla. No, u nastavku kaže: 'Ne možeš pronaći nevini auto, ne možeš gledati'. O ovoj rečenici ima mnogo tema po internetskim forumima, ali izgleda da nam njen smisao nikada neće postati jasan u potpunosti.

Predstavljanje njegovog programa možete pogledati ovdje:



Ako mislite da je ovo prebizarno da bi bilo stvarno, pogledajte tek njegov službeni spot za kampanju:



Najbolji muškarac na svijetu

Isaiah Mustafa, u svijetu poznatiji kao 'Old Spice Guy', pojavio se u reklami i promijenio svijet. Apsurdna i humoristička reklama snimljena u jednom kadru koji završava rečenicom: 'Ja sam na konju' osvojila je gledatelje i postigla cilj jer muškarci su željeli biti poput 'najboljeg muškarca na svijetu', a žene su poželjele biti uz njega.

Ubrzo nakon reklamne kampanje, Old Spice Guy počeo je komunicirati s oduševljenom publikom i odgovarati na njihova pitanja. Tako je snimljeno gotovo dvije stotine videa u kojima se Isaiah obraća gledateljima, a ukupno su pogledani nekoliko desetaka miliona puta.

Samo neki od njih su ovi:

Prosidba u ime jednog twitter korisnika



Pomaže Ashtonu Kutcheru naći lijek protiv prehlade



Pozdrav svim obožavateljima



Antoin Dodson, heroj, pjesnik i inspiracija

Nakon što je intervjuiran zbog zločina koji je počinjen u njegovoj kući u Lincoln Parku, reporteri i lokalna TV stanica odbili su emitirati svjedočenje Antoina Dodsona jer su smatrali da je njegov nastup smiješan i suviše temperamentan, te da u lošem svjetlu oslikava afroameričku zajednicu.

Druga TV stanica nije se upuštala u takve procjene i intervju je objavila u cijelosti. U razgovoru Dodson objašnjava kako ga je usred noći probudio vrisak njegove sestre koju je prestrašio nepoznati muškarac koji joj se ušuljao u sobu i pokušao ju silovati. Antoine je odmah priskočio u pomoć i otjerao napasnika koji je pobjegao ostavljajući za sobom dokaze 'posjete'.

U vrlo temperamentnom prepričavanju događaja, Antoine upozorava: 'U Lincoln Parku imamo silovatelja koji se penje kroz prozore i otima ljude, pa zato sakrijte djecu i sakrijte žene i supruge također jer ovdje siluju svakoga'.

Provalnik je za sobom ostavio i materijalne dokaze zbog čega mu je Antoine izravno poručio: 'Imamo tvoju majicu i otiske prstiju, kako si glup! Užasno si glup. Al fakat.' Za kraj mu poručuje: 'Ne moraš se predati i priznati što si učinio, mi te tražimo. Naći ćemo te, samo da znaš. Pa bježi i pričaj TO, frajeru! '

Nakon što je intervju 'procurio' na YouTube, u prvih nekoliko dana sakupio je četiri miliona pregleda. No, izbrisan je zbog kršenja copyrighta. Idućih dana isječak iz vijesti pojavio se na svim većim društvenim mrežama i više ništa nije moglo stati između Antoina i slave:



Svojim je šarmom pridobio mnoge simpatije, a prema isječku je snimljena pjesma koja je i prodavana pomoću iTunes usluge. Vrlo brzo ušla je na Billboardovu ljestvicu najprodavanijih pjesama, a autor pjesme je novčanu dobit podijelio sa Antoinom.

Pjesma trenutno ima preko 60 miliona pregleda samo na YouTubeu i inspirirala je brojne obrade. Ljudi iz najrazličitijih 'branša' odlučili su obraditi ovu stvar i dati svoju malu posvetu ovom, u početku neshvaćenom i ismijavanom, heroju koji je svojim nastupom nasmijao mnoge, a svojoj sestri postao doživotni heroj. Originalna pjesma zvuči ovako:



Za kraj možete pogledati i samo neke od obrada koje je inspirirao najveći YouTube heroj prošle godine::