Ruski naučnici i arhitekti grade 'Noinu arku'. Ako do apokalipse iduće godine i dođe, ljudski rod sad ima šansu za preživljavanje.


Biblijsko ime odabrano je namjerno, tvrde voditelji projekta, koji je dizajniran i osmišljen kao u potpunosti neovisna građevina. Bilo gdje da se sagradi, ona će uvijek imati zelene 'rajske vrtove', koje će krasiti cvrkut ptica, tvrde autori projekta, a prenosi English Russia.

Projekt je osmišljen u ruskoj arhitektonskoj firmi Remistudio, a prvotno je zamišljen kao hotel, koji može plutati, ili se sagraditi bilo gdje na kopnu.



'Pametna' građevina

Čak postoje i planovi da se ova neobična građevina počne graditi i u Moskvi te da se koristi kao obična stambena zgrada. Tvorci projekta su pošli od osnovne zamisli da se gradnja 'arke' može provesti apsolutno bilo gdje na zemlji, od pustinje do vječnog leda.

Sve su osmislili i planirali do zadnjeg detalja, od proizvodnje električne energije, do recikliranja. Ta 'pametna' bioklimatska građevina sama se brine o sebi. Jednom kad se uđe u nju, moguće je u njoj živjeti bez izlaska van, a stanovnicima bio dostupni bili i televizija, i internet. naravno, ukoliko serveri i odašiljače te infrastruktura prežive apokalipsu.



Rusi imaju i 'doomsday' kapsulu

Projekt se navodno jako svidio i Amerikancima, koji bi htjeli sudjelovati u njemu, no zasad nema službenih reakcija. No postoje i oni Rusi, koji su mislili o apokalipsi na manjoj razini. Tako je jedan ruski 'genijalac' osmislio posebnu kapsulu za preživljavanje kataklizme,  a navodno već ima i zainteresiranih mušterija.