Životinjski svijet obiluje čudnovatim stvorenjima, no neki primjerci odlikuju se uistinu nesvakidašnjim karakteristikama zbog čega su danas nažalost pred izumiranjem.


Staklene žabe

Staklenim žabama se nazivaju žabe iz porodice amfibija, a posebnima ih čini potpuno prozirna koža. Ove žabe žive diljem srednje Amerike, a nalazimo ih i u dijelovima Brazila i Argentine te u Venezueli i Boliviji. Najčešće su limeta zelene boje, ali kod nekih članova ove velike žablje obitelji koža je potpuno prozirna. Kroz kožu se tako vide njihovi unutarnji organi, uključujući srce, jetru i probavni sustav i zahvaljujući tome su i dobile ime.



Veliki kineski daždevnjak

Veliki kineski daždevnjak je najveći daždevnjak na svijetu i može narasti do 180 centimetara, no danas rijetko kada dosegne svoju puno dužinu. Ova endemska vrsta koja živi u planinskim potocima i jezerima diljem Kine iznimno je ugrožena, najviše zbog smanjenja broja pogodnih staništa, zagađenja te izlova, s obzirom da je Kinezi smatraju delicijom te koristite u tradicionalnoj medicini.



Axolotl

Axolotl je najpoznatiji meksički daždevnjak. Larve ove vrste ne prolaze kroz nikakvu metamorfozu, tako da i stariji primjerci ostaju pod vodom i dišu na škrge.
Ova vrsta potječe iz jezera pored Mexico Cityja i naziva se ajolote, a najčešće se koristi za znanstvena istraživanja zbog svoje sposobnosti da regenerira većinu dijelova tijela, lako se razmnožava i ima velike embrije.



U SAD-u, Veliko Britaniji, Australiji i Japanu mnogi ljudi ih drže kao kućne ljubimce. Zbog zagađenja i rasta Mexico Cityja ova vrsta je danas pred izumiranjem.

Pangolin

Pangolin je jedini sisavac koji ima kožu prekrivenu velikim keratinskim ljuskama. Žive u tropskim krajevima Afrike i Azije. Naziv pangolin dolazi od malajske riječi 'pengguling' što bi značilo 'nešto što se smota'.
Pangolini su noćne životinje te koriste svoj razvijen njuh kako bi pronašli insekte kojima se hrane. Dugorepi pangolini su aktivni i tijekom dana, ali ipak većinu vremena provedu spavajući, srolani u loptu.