Ako živite na Kosovu teško da uopšte možete zamisliti da bi vas koja psovka ili zapuštena okućnica mogli stajati slobode. No, u 'zemlji slobodnih i hrabrih ljudi', SAD-u, i zbog manjih stvari završit ćete u zatvoru.


Glupavi zakoni koji su još uvijek na snazi diljem SAD-a već godinama nasmijavaju javnost, no još gluplji zakoni od kojih je većina poprilično nedavno stupila na snagu izazivaju šok i nevjericu.

Ovi ljudi su postali žrtve apsurda:

● Muškarac iz Michigana tereti se za kazneno djelo i mogao bi biti osuđen na pet godina zatvora jer je čitao ženine e-mailove bez njenog znanja.

● Jedna 49-godišnja žena iz Queensa zadobila je modrice po cijelom tijelu jer je tokom hapšenja brutalno pretučena od strane njujorških plavaca. Uhapsilii su je jer su smatrali da je njen psić obavio nuždu, a ona nije propisno počistila za njim.

● Jedna 56-godišnjakinja, žrtva silovanja, odbila je da joj djelatnik aerodromskog osiguranja prepipa grudi. Za kaznu su je bacili na pod, stavili joj lisice i naravno, uhapsili je.

● U Milwaukeeju je muškarac kažnjen s 500 dolara jer je psovao u autobusu.

● Prije par godina 12-godišnji dječak iz Južne Karoline uhapšen je jer je božićni poklon otvorio prije Božića iako su mu roditelji to zabranili.

● Prije dvije godine 13-godišnjak s Floride je uhapšen nakon što je 'ispustio vjetrić' tokom školskog časa.

● Jedna 12- godišnjakinja iz Queensa uhapšena je i u lisicama odvedena iz škole nakon što je na školskoj klupi napisala 'Lex was here. 2/1/10' i 'I love my friends Abby and Faith'.

● Prije par godina 10-godišnju djevojčicu se teretilo za kazneno djelo jer je sa sobom u školu ponijela mali tupi nož. Na kraju je utvrđeno da je curica samo htjela usitniti ručak kako bi ga lakše pojela.

● Ribar iz Massachusettsa platio je 500 dolara kazne jer je oslobodio kita koji se zapleo u njegovu mrežu. Navodno je trebao obavijestiti vlasti o ovom incidentu i čekati da se oni pojave i spase kita.

● Prije godinu dana u Chicago je uhapšeno 25 učenika jedne škole u dobi od 11 do 15 godina jer su sudjelovali u tučnjavi hranom u školskoj kafeteriji.

● Prije par godina 70-godišnja žena je uhapšena jer joj travnjak oko kuće nije bio zelen, tačnije trava joj se osušila.

Kada se sve ovo uzme u obzir nije ni čudo da stanovnici njihovih zatvora čine čak 25 posto svjetske populacije zatvorenika, piše theeconomiccollapseblog.com.