Pola metra snijega u Europi znači potpuni prometni kolaps i gotovo elementarnu nepogodu, no Japanske ceste ne može zamesti niti 17 metara snježnog pokrivača.


Japanci imaju svoje 'Alpe', odnosno tri planinska lanca, koje su prava turistička atrakcija. Njima prolazi prometnica, koja se nalazi pod 17 metara čistog snijega, no za marljive Japance to ne predstavlja problem, jer je oni svakog proljeća osposobe za promet, kopajući kroz 17 metara snijega u prosjeku. Naime tek tada moguće je cestu napraviti prohodnom, a golemi 'tunel' od snijega atrakcija je za turiste iz cijelog svijeta.

Tokom čitave godine u tim planinama, čiji se najviši vrh nalazi na 3015 metara nadmorske visine, zadržava se snježni pokrivač. Zimi je spomenuta prometnica zatvorena, jer su vremenski uslovi u tim planinama krajnje negostoljubivi.

Europske zimske službe, pa tako i kosovska, mogle bi štošta naučiti od japanskih kolega, jer nama je i 17 centimetara snijega problem, dok njima 17 metara predstavlja tek rutinski posao.