Tajna izdržljivosti Kineskog zida krije se u ljepljivoj riži koju su radnici za vrijeme vladavine dinastije Ming upotrebljavali kao malter, otkrili su kineski naučnici.

"Veliki Kineski zid izgrađen je prije 600 godina, a za izgradnju se koristila mješavina paste od ljepljive riže i vapna", kazao je Zhang Bingjian profesor hemije na Univerzitetu Hangzhou u istočnoj Kini.

Ljepljivi malter od riže učvrstio je cigle tako snažno da na nekim mjestima još uvijek ni korov ne može rasti.

"Drevni malter je specijalna vrsta organske i neorganske mješavine. Organska smjesa je amilopektina, odnosno načinjena je od ljepljive riže, a neorganska smjesa je zapravo kalcijev karbonat", objasnio je naučnik Zhang dodajući da je amilopektin pomogao u stvaranju kompaktne mikrostrukture koja je omogućila da Kineski zid bude stabilniji i da ima veću mehaničku čvrstoću.

Zhang je napomenuo i to da je upotreba ljepljive riže u vrijeme dinastije Ming predstavljala najveće tehničko dostignuće, a ljepljiva riža se koristila i u gradnji grobnica i zidova otpornih na zemljotrese i druge prirodne katastrofe, prenosi Daily Telegraph.

Međutim, u to vrijeme građani južne Kine negodovali su zbog izgradnje zida i drugih građevina jer im je zapljenivana sva riža kako bi se nahranili radnici i kako bi se gradio zid.