Svemirski teleskop Hubble otkrio je planetu u našoj galaksiji koju proždire zvijezda u čijoj se orbiti nalazi.

Planeta imena WASP-12b, ima najveću poznatu temperaturu površine od svih planeta u Mliječnom putu od oko 1.500 stepeni Celzijusa. Međutim, u narednih deset miliona godina planeta bi mogla nestati.

Pomoću novog instrumenta instaliranog na teleskop Hubble 2009. godine naučnici su primijetili kako je planeta promijenila izgled zbog gravitacionih sila, piše Daily Telegraph.

"Oko planete vidimo veliki oblak materijala, koji se odvaja i koji je zvijezda uhvatila. Otkrili smo hemijske elemente koji nikad ranije nisu viđeni na planetama izvan našeg solarnog sistema", rekao je Carole Haswell sa britanskog Univerziteta The Open.

Planeta WASP-12b od Zemlje je udaljena 600 svjetlosnih godina i veća je 300 puta. Masom je za 40 posto veća od Jupitera, najveće planete našeg solarnog sistema. Od matične zvijezde u čijoj se orbiti nalazi udaljena je manje od 24 sata.

Astronomima je poznato da će zvijezda progutati planetu koja se toliko približi, ali je ovo prvi put da se takva pojava može posmatrati tako jasno.