Ne bore se samo političari za moć i prevlast. Fotografije koje je objavio Daily Mail prikazuju dva mlada leoparda u krvavoj i upečatljivoj borbi baš kakvu možemo vidjeti, doduše u drukčijem obliku, u predizbornoj kampanji.

Rijedak 'bliski susret' zvijeri snimio je fotograf Andrew Batchelor tokom ekspedicije u Južnoj Africi. Kad su se dva mlada leoparda prvi put susrela, aktuelni šef teritorije, stariji leopard kojeg lokalci zovu "Manyelethi" naslutio je nevolje.

Shvatio je da su oba mlađa mužjaka jača od njega pa se odlučio povući pošavši uz rijeku Mlowathi pritom izražavajući gađenje urlikanjem, jer je izgubio svoju teritoriju.

No, dva mlada leoparda nastavili su vrebati priliku za napad i konačni okršaj. Nakon dva dana tenzije su prerasle u rat, baš kao što to pokazuju fotografije.

Batchelor je došao u pravi trenutak, kad su se zvijeri pripremale za borbu. U početku su prijeteći režali, ispitujući odvažnost onog drugog, ali odjednom, situacija je eksplodirala.

"Poletjeli su zrakom i u sudaru jedan s drugim odmah su napali na glave i vratove. Širom otvorenih čeljusti i ispruženih kandži pali su na tle te nastavili", opisao je Batchelor.

Nakon nekoliko minuta borbe leopardi su bili jako iscrpljeni i krvarili su, a borba je bila gotova.

Batchelor, koji je dobro upućen u svijet divljine, ističe kako su ovakve borbe rijetkost.

"Bliski susreti jesu uobičajeni, ali se oni često završe tako što slabiji na vrijeme shvati svoju poziciju ostavljajući teritoriju dominantnijem od sebe", kaže on.

Dva leoparda su se po završetku borbe udaljili na sigurnih 10-ak metara, oprezno gledajući jedan na drugog, ne prestajući režati i pritom ližući svoje rane.

Kad se Batchelor vratio nešto kasnije, bio je iznenađen - samo jedan leopard je ostao simulirajući da je onaj drugi priznao poraz i povukao se.

No, desilo se zapravo nešto neuobičajeno u svijetu leoparda, a to je da su se dva mužjaka dogovorila o podjeli vlasti. Sada njih dvojica dijele teritoriju koristeći rijeku kao granicu koju niko od njih dvojice ne smije preći.