Prije samo nekoliko sedmica naučnik Stephen Hawking izjavio je kako postoje vanzemaljci, ali ne preporučuje ljudima da ih kontaktiraju, dok sada Hawking tvrdi da će ljudi moći putovati u budućnost i tako spašavati svoju uništenu planetu.

Poznati astrofizičar kazao je i kako će jednoga dana svemirski brodovi moći putovati brzinom svjetlosti, a jedan dan u njima bi bio jednak jednoj godini na Zemlji. Kako tvrdi naučnik to je zbog toga što prema Einsteinu kako predmeti ubrzavaju kroz svemir, vrijeme oko njih usporava.

Hawking je priznao kako je do sada izbjegavao govoriti o putovanju kroz vrijeme zbog straha da ga ne bi nazvali ludim, no ipak je progovorio o tome pripremajući se za objavu dokumentarca "Stephen Hawking’s Universe" koji će uskoro biti emitovan na Discoveryju.

"Trebalo bi šest godina da se postigne 98 posto brzine svjetlosti. Tako bi svaki dan na brodu bio kao jedna godina na Zemlji. Pri toj brzini, putovanje do ruba galaksije trajalo bi samo 80 godina za one u brodu", kazao je poznati astrofizičar dodajući da bi na taj oni u brodu 'preskakali' godine na Zemlji i po povratku bi mogli spašavati Zemlju ukoliko bi uvidjeli da neke vrste izumiru.

Naučnik je dodao i to da će svemirski brodovi morati biti ogromni te će biti neophodno mnogo goriva, ali je i odbacio ideju putovanja u prošlost rekavši da se pri tome krši temeljno pravilo da uzrok dolazi prije posljedice, objavili su strani mediji.

Ovu ideju podržao je i profesor Brian Cox sa Univerziteta u Manchesteru tvrdeći kako je već zahvaljujući eksperimentima provedenim na Velikom sudaraču čestica dokazano da se vrijeme usporava pri ubrzanju.