Pomjeranje Zemljine ose je uobičajena posljedica svakog zemljotresa, bez obzira na njegovu jačinu i nema nikakve negativne posljedice iako utiče na dužinu dana.

"I razorni zemljotresi, i oni slabiji, mogu ubrzati ili usporiti rotaciju Zemlje i tako produžiti ili skratiti trajanje dana. To je pojava koja se dešavala mnogo puta u historiji planete.

Ona je ukazala da je samo taj dan, kada se zemljotres dogodi, kraći od ostalih. Promjena u trajanju dana, s obzirom da se radi o mikrosekundama, ne može imati nikakav bitan uticaj, a posebno ne negativne posljedice, navode naučnici.

"Zemljina osa se pomjeri kod svakog zemljotresa, međutim, to je najčešće toliko malo da se ne može izmjeriti", rekla je ona, dodajući da se tokom zemljotresa blokovi u Zemljinoj kori pomjeraju i u zavisnosti od njegove jačine, stvaraju manju ili veću silu.

Prema njihovim riječima, ukoliko ta sila djeluje u pravcu rotacije planete, onda je malo "pogura" i ona se brže okrene oko svoje ose, a dan se skrati, dok se u suprotnom dan neznatno produži, jer se Zemlja vrati malo unazad.