Mačije i pseće meso moglo bi uskoro biti skinuto s menija u restoranima širom Kine. Atkivisti za prava životinja vode sve agresivnije kampanje u javnosti kako bi se napokon progurao zakon koji bi zaustavio kasapljenje mačaka i pasa.

Dr. Chan Jiwen, inače član Akademije društvenih nauka, već 11 godina pokušava da legalizuje zakon o zabrani ubijanja mačaka i pasa. Okvirna verzija zakona je spremna i u aprilu će se znati kakva je sudbina kućnih ljubimaca.

Ukoliko zakon bude legalizovan i proglašen važećim, na hiljade psećih restorana će biti zatvoreno u Kini. Za osobe koje budu jele pseće ili mačije meso bit će predviđeno 15 dana kazne zatvora ili 320 eura novčane kazne.

Psi su već hiljadama godina poslastica u Kini, posebno u kombinaciji sa zmijom što se smatra kineskim specijalitetom. Mačke su najpopularnije na jugu zemlje.

Srednja klasa modernijih shvatanja koja rapidno raste, sve više želi da gleda pse i mačke kao kućne ljubimce a ne kao specijalitete u restoranima.

Pokrenute su brojne peticije na internetu na kojima je bio i više nego dobar odaziv. Organizuju se protesti, pogotovo na tržnicama gdje se ove životinje prodaju.

Mnogi se boje da bi mogle proći godine prije nego što se usvoji ovaj zakon ali dr. Jiwen i aktivisti ne gube nadu. Smatraju da postoje ozbiljne indicije da će psi i mačke od aprila dobiti tretman kakav zaslužuju..