Policija je otprije znala za Goela Ratzona i njegov ilegalni 'harem', no bojala se da bi, ako interveniraju, porobljene žene mogle počiniti samoubojstvo.

Izraelska policija uhitila je 60-godišnjeg muškarca koji je praktički u ropstvu držao najmanje 17 žena, objavile su jučer izraelske vlasti.

Policija tvrdi da je Goel Ratzon u tri mračna, prljava i prenapučena stana na području Tel Aviva, držao i 37 djece, od kojih su mu neku rodile vlastite kćeri. Žrtve su navodno bile ranjive žene iz razorenih obitelji, koje “nisu uistinu razumjele svoju situaciju, nisu razumjele što znači sloboda”, a bili su organizirani poput kulta.

Žene doduše, jesu izlazile i radile u gradu, uglavnom kao čistačice, ali su sav novac morale predavati njemu. Za kršenje svojih pravila propisao je novčane kazne, a od žena koje bi ga razočarale očekivalo se da same sebe kazne opeklinama ili se izrežu žiletom.

Ipak, guru sijede kose, koji za sebe tvrdi da je iscjelitelj, kaže da su žene s njim bile dobrovoljno. U dokumentarcu koji je emitiran lani, tvrdilo se da je zatočio 32 žene i 89 djece, pa vlasti strahuju da bi žrtava moglo biti još.

U filmu su prikazane žene koje su na licu i tijelu imale istetovirano njegovo ime, koje znači spasitelj.

- On je Mesija o kojemu svi pričaju. Na dan kada se bude odlučio pokazati, zemlja će se zatresti - rekle su žene dok su ga češljale i hranile.

Film prikazuje i Ratzonov večernji ritual. Jednu djevojku pita želi li poći s njim.

- Da - odgovara mu nasmiješeno, dok ostale žene izgledaju kao da su im potonule sve lađe.

Pravila ponašanja u 'haremu'

Razgovori - Dopušteni samo u dnevnoj sobi. Zabranjeno je pričati gluposti.

Kućni poslovi - Ni jedna žena neće besposleno sjediti ako ima suđa koje treba oprati, čišćenja koje treba obaviti.

Suvišna pitanja - Apsolutno je zabranjeno pitati Ratzona o tome kamo ide i što smjera.

Izvršavanje naredbi - Sve se naredbe imaju izvršavati odmah.