U neprohodnoj amazonskoj džungli vide se ostaci građevina poput mostova, puteva, trgova i zgrada.

Od doba konkvistadora koji su poharali južnoamerički kontinent do današnjeg dana živi legenda o izgubljenoj civilizaciji u neprohodnim šumama Amazone. Naravno, radi se o nikad pronađenom El Doradu. Tisuće istraživača krenule su u potragu za tim mitskim mjestom neizmjerna bogatstva, no mnogi od njih se nikada nisu vratili i izgubio im se svaki trag.

Potraga za legendom

Španjolski osvajački koji su srušili drevne civilizacije čuli su priču o Zlatnom gradu i njihova ih je pohlepa natjerala da se uvlače u amazonsku prašumu. Nakon mnogo neuspješnih i izuzetno skupih ekspedicija, odustali su. U 18. stoljeću sličnu stvar s jednakim uspjehom pokušali su i Portugalci. Jedan od najpoznatijih istraživača El Dorada pukovnik Percy Fawcett, prema kojemu je smišljen lik Indiane Jonsa, tvrdio je kako je nadomak otkriću. Čak je donio i neke zlatne predmete kakvi ne bi trebali postojati u amazonskoj prašumi. On je 1927. godine netragom nestao, kao i dvije ekspedicije koje su ga trebale pronaći.

Tvrdili da ne postoji

Priznati znanstvenici cijelo su vrijeme tvrdili da je priča o El Doradu samo mit koji je kroz stoljeća mamio razne pustolove željne slave i bogatstva. Prema njihovim riječima, u dubokoj prašumi nikada nije bilo uvjeta za organiziranje civiliziranog života.

No, najnovije snimke s Google Eartha opovrgnule su njihove tvrdnje. Na površini koja se prostire na oko dvjesto kilometara na granici Brazila i Bolivije otkriveni su geometrijski pravilni oblici po kojim se vidi da su ostaci nekadašnjih cesta, mostova, trgova i zgrada koji predstavljaju davno nestalu civilizaciju. Prema arheolozima, na tim je mjestima nekada moglo živjeti do šezdeset tisuća ljudi.