Sarajevski poštar Benjamin Spahić uhapšen je zbog sumnje da je prisvojio oko 44 hiljade maraka namijenjenih za isplatu penzija i poslije saslušanja u Kantonalnom tužilaštvu u Sarajevu pušten je da se brani sa slobode.

Odlukom rukovodstva preduzeća "BH Pošte", Spahić je suspendovan s posla.

- Dežurni tužilac saslušao je lice koje su prijavile "BH Pošte" za pronevjeru, poslije čega je odlučio da ga pusti da se brani sa slobode, jer nema osnova za pritvor. Protiv njega se istraga nastavlja i lice se tereti za pronevjeru u službi - rekla je portparol kantonalnog tužilaštva Jasmina Iftić.

Spahić je podigao 44 hiljade maraka za penzije, a potom falsifikovao penzione čekove i potpise korisnika, a novac prisvojio. On je umjesto penzionera potpisivao čekove i predao ih u poštu kao navodni dokaz da je ljudima isplatio penzije. Međutim, internom kontrolom u "BH Poštama" otkrivena je njegova prevara, pa je prijavljen policiji.

Izvor blizak istrazi je ispričao da je utvrđeno da je Spahić oko 40.000 maraka potrošio kladeći se u jednoj od sportskih kladionica u Vogošći. Tiket mu nije "prošao", a da je dobio "zaradio" bi oko 80.000 maraka.