Na sajmu automobila u Detroitu u nedjelju je predstavljena nova generacija Ford Focusa - 2012, i to prije formalne prezentacije. Ovaj sedan kompanija naziva prvim globalnim vozilom, u pravom smislu te riječi.

Novi Focus je dizajniran za prodaju širom svijeta, a koristit će, za razliku od prethodnih verzija, skoro 80 posto istih dijelova. Početkom 2011. godine počet će njegova prodaja u Aziji, Americi i Evropi, saznaje AP.

Cilj mu je da zadrži niske troškove i podigne zaradu Forda prodajući mala auta, a iz ove kompanije su svjesni da je današnjim kupcima automobila primarni motivator mala potrošnja goriva.

Cijena novog Focusa bit će objavljena naknadno. Predviđen je za mlađe vozače i prvo je vozilo koje je dobilo Fordov popularni Sync in-car sistem, koji omogućava pokretanje mobitela, iPoda i drugih uređaja pomoću glasa.

U Detroitu su predstavljeni modeli sa četvero i petero vrata, opremljeni dvolitarskim cilindričnim motorom i šestostepenim automatskim mjenjačem.

Potrošnja vozila nije otkrivena, ali je istaknuto da će novi Focus biti mnogo precizniji i agilniji pri upravljanju.

"Samo vozilo će biti veoma veoma udobno", poručuje inžinjer Jim Hughes.

Interijer automobila je blago povećan u odnosu na prethodnu verziju, a ovaj Ford će biti tiši od svih vozila u svojoj klasi, čak i od Honda Accorda. Kad je u pitanju dizajn, upečatljivi su manji prozori i linije koje se protežu prema nazad. Hughes je dodao kako su učinjeni važni koraci prema reduciranju otpora vjetra.