Nagrada Darwin je priznanje koje se dodjeljuje svake godine osobama koje su na najbizarniji način izgubile život. Ove godine nagradu su dobili belgijski razbojnici koji su zaista izgubili život na najgluplji mogući način.

Dvojica razbojnika u Belgiji pokušali su opljačkati bankomat, naumivši da ga raznesu eksplozivom. Međutim, njihov plan je krenuo po zlu.

Eksplozija ne samo da je raznijela bankomat, već i zgradu banke ispred koje se bankomat nalazio. Na sreću, u trenutku nesreće niko od radnika nije bio u zgradi.

Jedan od razbojnika je preminuo odmah po dolasku u bolnicu od posljedica ranjavanja, dok se za drugog vjerovalo da je pobjegao. Međutim, njegovo tijelo je pronađeno ispod ruševina 12 sati kasnije.

Zbog spreja u smrt

Dvojica naouružanih muškaraca upala su u radnju na Sparkleberry Laneu i od uposlenika pokrali novčanike, torbice i kreditne kartice, te pobjegli s mjesta događaja, međutim nisu mogli pobjeći od vlastite gluposti.

Navodno, jedan od pljačkaša, James, kako bi se zamskirao, lice je obojio zlatnim sprejem, a kao što je poznato ti sprejevi su veoma toksični i opasni. Odmah nakon pljačke razbojnik je počeo osjećati poteškoće u disanju i samo nekoliko sati nakon toga preminuo.

Što je još gore, uprkos njihovom maskiranju, razbojnici su identifikovani, i da je James preživio bio bi osuđen za oružanu pljačku baš kao i njegov saučesnik.

Mala nužda ga koštala života

Shawn M. iz Velike Britanije je vozeći se na autoputu, 'zaglavio u saobraćaju', a baš u tom trenutku mu je 'prigustilo' i morao je izvršiti malu nuždu.

Vidjevši da se saobraćaj ne pomjera s mrtve tačke, a on se morao što prije 'osloboditi' istrčao je iz automobila, preskočio niski betonski zid i otišao ravno u smrt.

Naime Shawn je mislio kako je iza zidića ulica, no umjesto ulice bila je provalija duboka 20 metara.

Zbog motora u smrt

Grad Greensboro u Sjevernoj Karolini je bio u potpunosti poplavljen zbog jake kiše. Pedesetogodišnja Rosanne se za vrijeme oluje našla na motoru, te je odlučila svratiti u obližnji bar i popiti pivo dok kiša ne prestane, međutim nešto kasnije se ipak odlučila poći kući.

Nekoliko ulica koje su poplavile bile su potpuno blokirane kao i ulica koja vodi Rosanneinoj kući, međutim ona se svom domu uputila uprkos tome i u jednom trenutku izgubila kontrolu nad vozilom i sletjela u nabujali potok. Policajac koji se našao na mjestu događaja konopcima je uspio izvući Rossane iz vode, te odjurio do svog vozila kako bi pozvao hitnu pomoć.

Međutim, kada se vrati Rosanne nije bilo, ona je ponovo skočila u potok. Policajac joj je neuspješno pokušao još jednom pomoći.

"Voljela je svoj motor, možda je zbog njeg ponovo skočila u nabujali potok“, kazala je majka preminule.

Tri kobne greške

Pijano i veselo društvo mladića iz Tennesseeja je prvu grešku načinilo kada se popelo preko bodljikave žice koja je u suštini bila namijenjena kako bi 'obične smrtnike' čuvala podalje od trafo stanice. Međutim, jednom od mladića ni to nije bilo dovoljno, pa se popeo na trafo-stanicu, a onda mu je vjerovatno od silnog alkohola 'prigustilo', te je odlučio izvršiti malu nuždu upravo tu na trafo-stanici. Nije potrebno ni reći šta se dalje desilo, međutim nesreća je bila još gora jer je nuždu izvršio baš na osinje gnijezdo, koje ga je odmah napalo, kao da mu strujni udari nisu bili dovoljni. Momak je odmah preminuo.

'Pješke', ali u smrt

Bizarno je preminula i 22-godišnja Tambera B. Naime, sjedeći u kamionu svog dečka, ona se našalila kako on veoma sporo vozi, te da bi prije pješke stigla na posao. Otvorila je vrata kamiona i zakoračila ravno u smrt.