Profesor R.K. Rai je za vrijeme svog života uspio zaraditi 22 Masters diplome, 5 doktorata nauka i 3 iz književnosti. Ali, penzionisani profesor se želi po 23. put upisati na fakultet.

R.K. Rai, penzionisani profesor i stanovnik provincije Ghazipur u Indiji kaže: "Čvrsto vjerujem da je učenje proces koji traje čitav život. Držeći se ovog principa stekao sam sve svoje diplome i nastavio bih sa studiranjem dok sam živ."

"Smatram da nisam učinio ništa njevjerovatno... Svako ko ima poriv za učenjem može postići isto što i ja." rekao je Rai za IANS.

"Trenutno sam na diplomskom studiju astronomije na jednom od najstarijih univerziteta na svijetu pod imenom Sampurnanand Sanskrit Vishwavidyalaya."

Svoju prvu dimplomu Rai je zaradio davne 1967. na univerzitetu u Allahabadu. Ostale diplome je stekao na brojnim univerzitetima u Indiji, a neke od njih su: historija starog vijeka, moderna historija, sociologija, političke nauke, ekonomija, psihologija, obrazovanje, geografija, Hindi, Sanskrt...

Rai je zahvalan kolegama i porodici na podršci koju su mu pružili u njegovoj neprestanoj potrazi za znanjem.

"Sjećam se da su mi kolege pomagale kad sam imao problema sa pojedinim predmetima. Svratili bi kod mene dan prije ispita i ispitivali bi me. Cijela moja porodica, a pogotovo moja žena i moja kćerka, se trudila da mi osigura da imam dovoljno vremena za učenje. Čak su i ponekad radili moj posao."

Dok radi kao direktor u ženskom koledžu Kaka P.G., odlučio je opet slušati neke kolegije ne bi li skupio dovoljno za jubilarnu 23. diplomu.