Osuđen je bio na doživotni zatvor za otmicu i silovanje 9-godišnjeg dječaka, a tada nije bilo tehnologije koja je mogla dokazati njegovu nevinosti.

Nakon što je više od 35 godina proveo u zatvoru zbog silovanja djeteta i otmice, Amerikanac James Bain u četvrtak je napokon pušten na slobodu. Naime, najnovijim DNK testiranjem dokaza otkriveno je kako Bain nije odgovoran za zločine kojima se teretio.

- Gospodine Bain, upravo potpisujem odredbu... slobodan ste čovjek. Čestitam - rekao je sudac 54-godišnjem Bainu dok su njegovi prijatelji i obitelj zapljeskali u sudnici.

Bainova je patnja sa zakonom započela 1974. kada je imao 19 godina. Osuđen je bio na doživotni zatvor za otmicu i silovanje 9-godišnjeg dječaka. Tužiteljstvo je većinu svog slučaja temeljilo na žrtvinom prepoznavanju napadača. Dječak je opisao kako je njegov silovatelj imao brkove i zaliske, a prilikom pregleda osumnjičenih, 9-godišnjak je izabrao upravo Baina.

Tada nije bilo tehnologije koja je mogla dokazati njegovu nevinosti.

Prva stvar koju je napravio po izlasku je nazvao je majku mobilnim telefonom prvi put u životu. Kada je otišao u zatvor mobiteli još nisu postojali.

- Nisam ljut jer imam Boga. Idem doma biti s obitelji, no ostat ću u kontaktu sa svojim odvjetnicima - objasnio je po izlasku iz sudnice kao slobodna osoba.

Američka savezna država Florida prošle je godine izglasala zakon koji nedužnim okrivljenicima po izlasku iz zatvora garantira odštetu od 50 tisuća dolara po godini odležavanja kazne. Bain je tako, nakon 35 godina zatvora, postao i slobodan čovjek i 1,75 milijuna bogatiji.