Britanac Keaton Foale ima pet godina i još nikad nije probao slatkiše i grickalice. Nikad i neće jer pati od iznimno rijetkog genetskog poremećaja, zbog kojeg do kraja život ne smije ništa jesti, piše Daily Mail.

Keatonu je dijagnosticiran nevjerovatno rijedak poremećaj poznat kao Gongential Disorder Glycosylation tip dva, što znači da nikad neće moći konzumirati hranu kao ostali ljudi. Dječaka moraju hraniti preko cjevčice koja se stavlja u njegov stomak.

Njegov slučaj je zaintrigirao doktore širom svijeta. Prvi znakovi poremećaja su se javili kad je počeo da odbija mlijeko iz bočice dok mu je bilo tri mjeseca. Doktori iz britanske bolnice Southerland General otkrili su da bilo kakva hrana koja dospije u njegov želudac biva odbijena.

Morali su da priključe posebnu cvječicu koja ide direktno u njegov stomak kako bi dobijao hranu pet puta dnevno, a svako hranjenje traje 50 minuta.

Keatonova majka Claire Plummer postala je fanatično zabrinuta, nakon što je saznala za stanje svog sina.

"Prvo su mu bili stavili cjevčice u nos, ali i dalje je njegov organizam odbijao hranu te je konstantno povraćao. Nešto se moralo uraditi, kako bi dobio namirnice koje su bitne za njegov život i opstanak. Jedini način da jede jeste preko stomaka i nikako drugačije“, kaže Claire.

Doktori su ostali zapanjeni nakon što su pokušali da ga nahrane, ali mu se mlijeko bukvalno zaglavilo u grlu. Gotovo pet godina su pokušavali da utvrde od čega boluje, ali iako su nedavno utvrdili o kojem je poremećaju riječ, još uvijek nisu sigurni šta se zapravo dešava s ovim malim dječakom

Pored toga što ne može da jede, Keaton također ima problema s unutrašnjim krvarenjem i gubi određenu količinu krvi svaki dan.

Keaton je rođen u 24. sedmici trudnoće. U prvoj godini života borio se s anemijom, infekcijama krvi i imao lasersku operaciju očiju kako ne bi ostao slijep. Danas u dobi od pet godina ima problema da siđe niz stepenice i da govori.