Dokazano je da su neki ljudi u vrijeme kad je na nebu pun Mjesec agresivniji, te da iskazuju ponašanje svojstveno mitološkim vukodlacima.

Australski naučnici proveli su istraživanje u bolnici Calvary Mater Newcastle Hospital na sjeveru Sidneja, te došli do zaključaka da je u periodu od početka ove godine pa do jula 91 pacijent prijavljen u bolnicu zbog nasilnog ponašanja i akutne uznemirenosti koja se može porediti sa onom vukodlaka.

Četvrtina pacijenata primljena je u bolnicu u noći kad je pun Mjesec, piše Telegraph.

"Neki od ovih pacijenata napadali su osoblje poput životinja, ugrizali ih, grebali i pljuvali na njih", kaže medicinska sestra Leonie Calver. "Moglo bi ih se uporediti sa vukodlacima za koje se govorilo da su se nekada tako ponašali u toku punog Mjeseca."

Studija objavljena u magazinu Medical Journal of Australija podsjeća da su mitovi o vukodlacima poticali ljude da utrljavaju "magične masti" na svoju kožu ili da inhaliraju isparenja kako bi se "pretvorili" u zvijer.

U današnje vrijeme, pak, "moderni vukodlaci" koriste drugačije "napitke". Utvrđeno je da je preko 60 posto pacijenata koji su obuhvaćeni studijom bilo pod utjecajem alkohola ili droga.