Nije li zajednički bankovni račun manifestacija jedinstva para, uzajamnog povjerenja? Ništa tako dobro ne dokazuje onu "što je moje, to je i tvoje" kao udruživanje novca. Posebno ako jedan partner zarađuje dvostruko više od drugog. Zašto onda samo trećina modernih parova ima zajedničke račune? Kako to da svaki peti par, nezavisno radi li se o formalnom braku ili zajedničkom životu, spava u istom krevetu, a vodi odvojene finansije čak i kad su mjesečni računi u pitanju?

Novinarka Carol Midgley britanskog Timesa u posljednjem broju kaže kako je ta tema naročito izazovna za parove u ovim danima koje obilježava praznična kupovina. Upravo u ovo vrijeme sve razlike u kupovnim navikama muškaraca i žena vide se pod punim svjetlom. Mnogi muškarci naći će se i ove godine u čudu zašto bolja polovica mora kupiti božićno-novogodišnji poklon za svih 14 prijateljica, dok oni sami ne namjeravaju darivati ni jednog prijatelja. Istovremeno, žene bi se mogle naći povrijeđene, recimo, s obzirom da on na poklon svojoj majci troši 200 funti; onoj istoj koja je nju darivala bonom četiri puta manje vrijednosti. Recesija samo dodatno pojačava pritisak na finansijsku intimu brojnih parova.

Istraživanja koja su pokazala da tek 32 posto parova današnjice ima zajedničke finasije otkrilo je i da ih 36 posto štedi na istom računu, te da 21 posto radije svoj novac u banci drži pod svojim imenom. Tolika finansijska nezavisnost među parovima posljedica je toga što ih se više od pedeset posto svađa zbog novca, četvrtina jer misli da se partner/partnerica ponaša neodgovorno sa novcem. Svaki sedmi smatra i da onaj drugi u zajednici živi iznad stvarnih mogućnosti.

"Ljudska je značajka da podcjenjuju vlastite troškove, a pritom jako pažljivo prate koliko troši druga strana", veli psihologica Karen Pine. "Zajednički račun je dobra stvar, iako nije rješenje za sve parove. On zahtijeva visok nivo povjerenja, slične poglede na novac i zajedničke ciljeve".

Kako bilo, zaista nije ugodno biti u društvu para koji se u restoranu za večerom nateže čiji je red platiti.

"To je jasan indikator da se taj par ne vidi kao cjelinu. Nedvojbeno je da pobjeda jednoga iz para koji neće platiti taj račun znači da je taj odnos na gubitku", poručuje K. Pine.