Neobična svjetlosna pojava koja se jučer u jutarnjim satima pojavila na nebu, uznemirila je stanovnike sjevernih norveških mjesta. Neobična svjetlost na nebu se vidjela u trajanju od desetak minuta.

Prema riječima očevidaca, svjetlost se počela pojavljivati uspinjanjem plavkastog svjetla sa Zemlje prema nebu. Neobičnoj svjetlosti su svjedočili od norveških gradova Trøndelaga na krajnjem zapadu Norveške do Finnmarka na granici s Finskom.

Prije nego se svjetlost digla, sve je izgledalo poput polarne aurore. U jednom trenutku je vrh plavog spiralnog snopa zabljesnuo bijelim svjetlo oko kojega su se počeli stvarati valovi u obliku krugova. U trenutku kad se uzdigla do najviše točke, svjetlost je zabljesnula čitavim nebom.

Svjetlost rezultat eksplozije projektila

Nakon desetak minuta svjetlost je potpuno izblijedjela. Među ostalima, pojavila se i teorija da se radi o ruskim vojnim pokusima na lociranju satelita, ali su ruske vlasti odmah opovrgnule tu informaciju.

Kontrola zračnog prometa u zračnoj luci u Tromsø tvrdi da je igra svjetlošću trajala oko dvije minute, te je dodao da je to "predugo da bi se radilo o astronomskom fenomenu". Istovremeno, istraživač Truls Lynne Hansen iz geofizičkog instituta Tromsø je siguran da je svjetlost uzrokovana lansiranjem projektila. On je rekao norveškim medijima da je projektil najvjerojatnije izgubio kontrolu i eksplodirao. Spirala svjetlosti, tvrdi on, je bila rezultat svjetla koje odražava curenje goriva.

Norveška stranica VG Nett je objavila desetak fotografija i snimaka ove neobične pojave.