Anketa beogradskog lista "Press" u kojoj se bira "Najsrbin savremenog doba, od početka 20. vijeka do danas" ušla je u finale, i za sada listu sa više od 1,1 miliona glasova ubjedljivo predvodi Zoran Đinđić koji je ubijen u atentatu 12. marta 2003. godine dok je obavljao funkciju premijera Srbije.

Zanimljivo je da drugoplasirani Slobodan Milošević, nekadašnji predsjednik Srbije koji je smrću u Haagu izbjegao sigurnu kaznu za genocid i ratne zločine ima tek nešto više od 100.000 glasova. Trećeplasirani je fizičar Nikola Tesla kojeg u Hrvatskoj s obzirom na mjesto rođenja svrstavaju u hrvatske naučnike.

Slijede vojvoda Živojin Mišić sa oko 2700 glasova, nedavno preminuli Patrijarh Pavle sa oko 1800, te Kralj Petar Prvi Karađorđević koji je u momentu pisanja ovog teksta imao 1366 glasova za "najsrbina".

Na čelu donjeg dijela "tabele" nalazi se četnički vojvoda i zločinac iz Drugog svjetskog rata Dragoljub Draža Mihajlović sa oko 800 glasova, slijede ga dječiji zabavljač Branko Kockica sa 311, reditelj Emir Kusturica sa 285, dok Vladika Nikolaj Velimirović i Gavrilo Princip vode "tešku bitku" sa 222 i 220 glasova koliko su imali u momentu pisanja ovog teksta. Iza njih su teniser Novak Đoković sa 173, te bh. nobelovac Ivo Andrić sa 103 glasa.

U donjem dijelu "tabele najsrba" nalaze se još i Toma Zdravković, Bata Stojković, Dragan Džajić i Aleksandar Ranković. S obzirom na veliku prednost Đinđića pred Miloševićem ne sumnjamo da će izbor "najsrbina" biti suviše uzbudljiv, ali će zato bitka za drugo, treće i prvih 10 mjesta među "najsrbima" biti itekako zanimljiva.