Jedan kineski poslanik, kome je dozlogrdilo da gleda kako se novac poreskih obveznika nemilice troše na zvanične ručkove i večere, predložio je da "rasipanje javnih fondova" bude proglašeno krivičnim djelom, piše kineska štampa.

- Trošenje javnih fondova na "iće i piće" predstavlja rasipanje društvenih fondova, tvrdi Jao Linjong, poslanik Svekineskog nacionalnog kongresa, kineskog parlamenta. On smatra da se taj fenomen mora zakonom podvesti pod kriminal, pa predlaže da se donese amandman na krivični zakon kojim će biti predviđeno "krivično djelo svjesnog rasipanja javnih fondova", prenosi u ponedjeljak Tanjug.

Organizovanje raskošnih banketa je dugo u kineskoj tradiciji, kako u svijetu politike tako i u svijetu biznisa.

"Ova praksa ne predstavlja samo uludo trošenje novca već je i opasna po zdravlje", upozorava Jao u izjavi za "Radničke novine".

Prema pisanju "Narodnih novina", Kina godišnje potroši oko 200 milijardi juana (29 milijardi dolara) na razne bankete, što je tri puta veći iznos od cijene izgradnje brane Tri klisure, najveće hidroelektrane na svijetu.

List navodi da je Jao podnio formalni prijedlog parlamentu, tražeći da se održi rasprava o ponuđenom amandmanu na krivični zakon.