Neobične fotografije na kojima se vidi kako kamenje 'klizi' pustinjom zaintrigirale su naučnike širom svijeta.

Usred sablasne tišine, na temperaturi od 50 stepeni Celzijusa u kalifornijskoj Dolini smrti kamene gromade kreću se glatko i bez ičije pomoći.

Kamenje, koje je ponekad teško i preko stotinu kilograma, godišnje pređe blizu 350 metara.

Naučnici vjeruju da je ovaj 'fenomen' uzrokovan vremenskim prilikama. Naime, vjetrovi koji dosežu brzinu i do 145 km/h, led koji se noću formira na površini pijeska i tanki slojevi mokre gline omogućavaju da kamenje klizi pustinjom.

Fotografije je načinio fotograf Mike Byrne koji je proveo skoro godinu u pustinji kako bi snimio ovo zapanjujuće kretanje kamenih gromada.

„Kamenje koje klizi kroz pustinjski pijesak tako lako i tako jednostavno je u suštini ponekad teže i od samog čovjeka. Ovaj fenomen fascinira ljude širom svijeta, no s obzirom na upozorenje klimatologa i mogućnosti porasta temperature, veoma lako bi se moglo desiti da ovaj fenomen u potpunosti nestane“, kazao je fotograf Byrne za britanski Daily Mail.

Zbog čega i na koji način dolazi do kretanja kamenja kroz pustinju pokušali su objasniti brojni naučnici. Naime, vjeruje se da kretanje uzrokuje led koji se formira na površini pijeska u kombinaciji s jakim vjetrovima.