Zakon po kojim se ženama u Francuskoj zabranjuje da nose hlače još je uvijek tehnički na snazi, podsjećaju tamošnji mediji. Sudeći prema ovome, francuski glavni grad teoretski puno je stroži nego, na primjer, Sudan kada je u pitanju moda.

Pravilo kojim se zabranjuje ženama da se odijevaju poput muškaraca, a šta uglavnom podrazumijeva nošenje pantalona, prvi put se pojavilo 1800. godine. Naredbu je donio šef policije, a ona je 'preživjela' sve kasnije pokušaje ukidanja.

Pravilo iz 1800. godine navodi da bilo koja Parižanka koja želi da se odijeva poput muškarca 'mora se pojaviti u glavnu policijsku stanicu kako bi dobila odobrenje'.

Godine 1892. godine, donesen je amandman koji kaže da je ženama dozvoljeno da nose pantalone 'samo ukoliko drže uzde od konja'. Onda je 1909. godine , dodana je još jedna klauzula kojom se dozvoljava ženama da nose hlače, ali samo ako voze bicikli ili da ga voze pod upravljačem, piše Daily Telegraph.

Tokom globalnog pokreta za ravnopravnost spolova 1969. godine, Vijeće Pariza je zatražilo od gradske policije da ukinu ovu zabranu. Njihov odgovor je bio: "Nije pametno da se mijenja tekst koji predviđa ili ne predviđa varijacije u u modi, koja se uvijek može vratiti u prvi plan".

Posljednji pokušaj da se obori ovo pravilo bio je 2003. godine, kada je desničarski orijentirani član parlamenta iz stranke Nicolasa Sarcozyja pisao ministru koji je zadužen za ravnopravnost spolova. Ministrov odgovor je bio: "Staromodnost je nekada učinkovitija od državne intervencije u prilagodbi zakona".

No, Evelyne Pisier, autorica knjige "Le Droit dess Femmes"("Prava žena") primjećuje da ono što je zanimljivo kod ove zabrane jeste da su pantalone obavezan dio uniforme francuskih policajki , što znači da svi oni krše zakon.