Najnovija istraživanja evropskih naučnika pokazuju kako nas do kraja vijeka očekuje katastrofičan scenarij. Globalna temperatura narast će za šest stepeni Celzijusa i pretvoriti Evropu u pustinju.

Ovako drastičan rast temperature znači prevlast pustinja u Evropi, izumiranje većine vrsta, a ljudi će biti prisiljeni živjeti samo u današnjem polarnom pojasu, tvrdi se u istraživanju objavljenom u časopisu Nature Geoscience.

Naučnici tvrde kako će se svijet suočiti s najgorim mogućim scenarijem što se tiče klimatskih promjena i globalnog zatopljenja.

Emisije ugljikovog dioksida (CO2) tokom posljednje decenije povećane su gotovo za trećinu i Zemlja polako gubi sposobnost njihove apsorpcije.

"Trenutni globalni trendovi emisija CO2 iz fosilnih goriva pokazuju kako se krećemo k povećanju temperature od šest stepeni", rekao je jedan od vodećih naučnika istraživanja, profesor Corinne Le Quéré sa s University of East Anglia and the British Antarctic Survey.

Većina povećanja emisija štetnih plinova prisutna je u zemljama u razvoju kao što su Kina i Indija. U tim je zemljama od devedesetih godina emisija povećana dvostruko i sada zagađuju atmosferu više nego bogate zemlje.

Problem predstavlja i jeftini ugljen, koji je prvi put u posljednjih 40 godina od nafte preuzeo ulogu najvećeg zagađivača.

Le Quéré ističe kako se situacija nemilosrdno pogoršava jer prirodni "upijači" CO2 poput oceana i šuma gube sposobnost apsorpcije stakleničkih plinova.