Najveća zemlja na svijetu, Rusija, postaje sve veća i to zahvaljujući zemljotresima i vulkanskim erupcijama u seizmički aktivnim oblastima ruskog dalekog istoka, objavio je britanski Daily Telegraph pozivajući se na ruske medije.

Geolog Boris Levin tvrdi kako se Rusija proširila za 4, 5 kvadratnih kilometara od 2007. godine kada je snažan zemljotres potresao Sakhalin, ali i nakon ljetošnje erupcije lave na nenaseljenom otoku Matua.

Nakon razornog zemljotresa na otoku Sakhalin jedan dio morskog dna se u potpunosti izdigao.

"Morsko dno koje se izdiglo je sada suhi prostor od blizu tri kavdratna kilometra", kazao je Levin, inače direktor ruskog Instituta za geologiju i geofiziku.

Rusija se proširila za 1,5 kvadratni kilometar i nakon erupcije vulkana Sarychev vrh na otoku Matua u junu ove godine, saznaje se od Levina koji je istakao kako su geolozi nedavno posjetili to područje te izmjerili površinu.

Inače, Sarychev vrh je jedan od najaktivnijih vulkana na Kurilskim otocima koji se protežu od Hokkaidoa u Japanu do Kamchatke u Rusiji.

S činjenicom da vulkanske aktivnosti doprinose povećanju zemlje složila se i britanska naučnica Sue Loughlin, dok je profesor David Pyle sa Univeriteta Oxford istakao kako će se uskoro na novoformiranoj zemlji početi i razvijati i ekosistem.

Sakhalin je jedan od najvećih ruskih otoka. To je u suštini brdovito područje, a veliki dio otoka prekriven je gustom šumom.

U posljednja dva desetljeća ovaj otok potresla su tri zemljotresa. Najsnažniji je bio onaj u maju 1995. godine kada je poginulo blizu 2000 osoba.

Drugi snažni zemljotres potresao je Sakhalin 2000-te godine, kada je oštećena elektrane, zbog čega je došlo i do poplava, a posljednji zemljotres je bio 2007. godine kada je nešto više od 2000 osoba ostalo bez doma.