'Pitanja o porijeklu života i o tome postoji li život negdje drugdje u svemiru, zaslužuju ozbiljno promišljanje', rekao je velečasni Jose Gabriel Funes, astronom i direktor Vatikanskog opservatorija.

Funes, koji je iz reda isusovaca, predočio je rezultate petodnevne konferencije, koja je okupila astronome, fizičare, biologe i mnoge druge stručnjake, i na kojoj se se raspravljalo o astrobiologiji, odnosno porijeklu života i njegovom postojanju u svemirskim prostranstvima.

Funes je dodao kako mogućnost postojanja vanzemaljskog života podiže 'mnoga filozofska i teološka pitanja', ali je dodao i kako je konferencija bila više održana s naučne perspektive i fokusirana na to kako se naučne discipline mogu iskoristiti u istraživanju tog pitanja.

'Religija i nauka na život gledaju kao na vrlo poseban ishod ogromnog i uglavnom za život nepogodnog svemira', istaknuo je Funes.

'Postoji mnogo plodnog tla u sredini za razgovore između astrobiologa i onih koji pokušavaju shvatiti smisao našeg postojanja u svemiru', zaključio je Funes.

'Ako biologija nije jedinstvena samo za Zemlju, ili ako se život negdje drugdje razlikuje biohemijski od našeg, ili ako pak ikad ostvarimo kontakt s inteligentnim vrstama u svemirskim prostranstvima, to će imati dubok utjecaj na predodžbu o nama samima', naglasio je Funes, kojem ovo nije prvi put da istražuje mogućnost postojanja vanzemaljskog života.

U prošlogodišnjem intervjuu za vatikanski list L'Osservatore Romano, Funes je rekao kako se vjerovanje u postojanje vanzemaljskog života, čak i onog inteligentnog, zapravo ne kosi s vjerom u Boga. 'kako možemo samo odbaciti pomisao da život postoji i negdje drugdje u svemiru', zapitao se tada Funes. Tada je rekao i kako 'ne možemo sami ograničiti Božju slobodu kreiranja života'.

Petodnevnoj konferenciji prisustvovalo je oko 30 znanstvenika, uključujući i nekatolike, iz SAD-a, Velike Britanije, Francuske, Švicarske, Italije i Čilea.