Jedno od dvadesetero anketirane škotske djece misli da je Adolf Hitler trener fudbalskog tima Njemačke, dok šest posto njih vjeruje da je holokaust proslava završetka Drugog svjetskog rata.

Jedno od petero djece miješa Jozefa Gebelsa sa Anom Frank, jer smatra da je šef Hitlerove propagande "Jevrej koji je napisao dnevnik na tavanu".

Prema rezultatima ankete, koju je objavila humanitarna organizacija ratnih veterana, većina djece ima osnovno znanje o dva svjetska rata, ali značajna većina nema pojma o ovom historijskom periodu.

Ispitivanje 2. 000 djece objavljeno je pred Dan sjećanja, 11. novembra, kada mnoge zapadne zemlje proslavljaju potpisivanje primirja kojim je okončan Prvi svjetski rat.

Čak 77 posto djece uzrasta od 9 do 15 godina reklo je da je Hitler lider nacističke stranke, ali je 13,5 posto njih smatra da je on otkrio gravitaciju 1650. godine, a sedam posto da je trener njemačkog fudbalskog tima.

Isto tako, 61 posto je znalo ko je Gebels, ali 21 posto je mislilo da je on "poznati Jevrej koji je napisao dnevnik na tavanu", a 14 posto da je on bio ministar britanski odbrane na početku Drugog svjetskog rata.

Dok je 85 posto znalo šta je holokaust, šest posto je smatralo da je to proslava okončanja rata. Za Aušvic je tačan odgovor dalo 70 posto ispitanih, ali 15 posto misli da je to zabavni park sa temom Drugog svjetskog rata.

Pitanje o tome koja je zemlja prva proizvela atomsko naoružanje izazvalo je zbunjenost. Više od 40 posto je znalo da je to SAD, ali 31 posto da je to Japan, a 19 posto Njemačka.

"Pojedini odgovori su nas šokirali. Djeca školskog uzrasta su budućnost naše zemlje i važno je da im pomognemo da nauče o našoj historiji", rekao je direktor organizacije "Erskin" major Džim Panton.