O privatnom životu Josipa Broza Tita u Jugoslaviji se nije smjelo ni pisati ni govoriti. Zato je u oktobru 1977. poput bombe odjeknula vijest o slomu njegovog braka.

Odjednom se shvatilo da njegova 32 godine mlađa supruga Jovanka već četiri mjeseca nije viđena u javnosti. Bila je to svjetska senzacija. Tajnoviti nestanak gospođe Broz bio je glavna tema među diplomatima u Beogradu, a svjetske su se novine o tome toliko raspisale da je jugoslavenska diplomatija dobila novi zadatak: pratiti novine te o svemu detaljno informisati partijski i državni vrh.

Ambasade i konzulati SFRJ revno su pratili pisanje medija, a njihovi strogo povjerljivi izvještaji smješteni su u Diplomatskom arhivu Ministarstva vanjskih poslova Srbije. Prvi put objavljuje ih novinar i publicist Zvonimir Despot u svojoj knjizi "Tito - tajne vladara".

Iz tih izvještaja vidi se kako su mediji, u nedostatku službenih informacija, u početku uglavnom špekulisali, ali poslije su događaji oko Jovanke prilično dobro rekonstruisali. Njemački "Stuttgarter Zeitung" i "Süddeutsche Zeitung" nagađali su da je Jovanki u Švicarskoj operisano srce, da je imala upalu vena, ali i da je otkrivena kao agentica CIA-e, piše Večernji.

Najzanimljiviji je bio trač da se sa jednim generalom upustila u ljubavnu aferu i političke intrige te da su je srpski nacionalisti nagovarali da nakon Titove smrti bude čuvarica njegovog naslijeđa. Najtiražniji turski list "Huriyet" objavio je da je Tito poslao u inostranstvo kako bi je maknuo od politike, italijanski "Il Tempo" špekulisao je o frakcijskim borbama za vlast u Jugoslaviji, a egipatski "Al-Ahram" pisao je da se sprema optužnica protiv Jovanke i osam vojnih osoba iz Srbije zbog političke aktivnosti protiv države i partije.

Najbliži istini bio je australski list "Age" koji je objavio da specijalna komisija ispituje Jovanku jer je pokušala uticati na ključna imenovanja, uključujući i visoke vojne položaje. "Sydney Morning Herald" otkrio je međutim da je favorizovala generala Đoku Jovanića, Srbina iz Like kome je namijenila mjesto ministra odbrane. Zanimljivo je da je njemački "Der Spiegel" već tada predviđao raspad Jugoslavije.

Što je bila istina? Jovanka je imala ambiciju ući u CK SKJ, postati članicom Predsjedništva SFRJ, ali joj Tito nikada nije dopustio da se petlja u politiku. Izgubio je strpljenje kad je iz njegove blizine otjerala ljude u koje je imao povjerenja. Zbog toga je 1973. naredio osnivanje komisije koja bi ispitala "čudno" Jovankino ponašanje. Istraga je trajala 75 dana. Početkom 1975. opet se uzbunio državni vrh.

Zaključilo se da je Titu život ugrožen jer bi mu se ljubomorna Jovanka, u trenutku živčanog rastrojstva, mogla osvetiti zbog dvije mlade maserke. Bojali su se da bi mogla pucati ili ga napasti tupim predmetom. Sukob između Tita i Jovanke kulminirao je u aprilu 1975., kad se Tito iz rezidencije u Užičkoj 15 preselio u Bijeli dvor, gdje je jednom bježao u pidžami i kućnim papučama! Generalu Ljubičiću Tito se žalio da ga Jovanka noću maltretira tražeći kadrovske promjene, ne dopuštajući mu da spava i vrijeđajući ga, pa se često zaključavao u kupaonicu i tamo čekao jutro.

Slom se dogodio u avgustu 1976. kad se Jovanka u Šri Lanki ponašala kao šef države. Otad je Tito izbjegavao, pa je posljednje godine života provodio u svom kabinetu, u Kući cvijeća, a izvan Beograda najviše u Karađorđevu i na Brijunima. Jovanka je u javnosti posljednji put viđena 14. juna 1977., a zatim tek na Titovom pokopu u maju 1980. godine.