Posada aviona američke tvrtke Northwest Airlines sa 144 putnika izgubila je kontakt s kontrolom leta, pa je promašila odredište za više od 240 kilometara. Pilot i kopilot kažu da ih je ponijela 'žustra rasprava'.

Nacionalni odbor za sigurnost prometa priopćio je da su dva pilota Airbusa A320, na letu iz San Diega za Minneapolis, više od jednog sata bili bez veze s kontrolom leta u Minneapolisu jer su, kako su izjavili po slijetanju, bili dekoncentrirani zbog "žučne rasprave oko politike avioprijevoznika".

Istražitelji iz Nacionalnog odbora za sigurnost prometa će pregledati podatke zabilježene na "crnim kutijama" i obaviti razgovor s pilotima kako bi se utvrdilo nisu li možda bili premoreni.

Avion se nalazio 241 kilometar izvan kursa kada je posada ponovo uspostavila vezu s kontrolom leta i zatražila dozvolu za povratak.

Po sigurnom slijetanju, aerodromska policija odmah je okružila avion ukoliko bi se možda radilo o otmici ili nekoj drugoj kriminalnoj aktivnosti.

O incidentu su bile obaviještene i vojne vlasti, koje su stavile borbene avione u stanje pripravnosti, priopćila je Sjevernoameričko zapovjedništvo za protuzračnu obranu.

To je već drugi ovotjedni neuobičajeni incident u kojem je sudjelovao neki američki putnički avion.

U ponedjeljak je Boeing 767 tvrtke Delta, sa 182 putnika i članova posade, umjesto na glavnu, sletio na paralelnu pistu za taksi-avione aerodroma Hartsfield u Atlanti, srećom bez posljedica.