Dvogodišnji Oscar Wrigley, čiji IQ iznosi najmanje 160, postao je najmlađi dječak u Velikoj Britaniji koji je primljen u Organizaciju Mensa.

"On uvijek postavlja pitanja i interesuje se za sve. Oscar je nedavno meni i supruzi pričao o reproduktivnom ciklusu pingvina", kazao je za Daily Telegraph ponosni otac Joe, dodajući da samo očekuje dan kada će ga njegov sin nazvati idiotom, jer mu ne zna odgovoriti na sva postavljena pitanja.

O malenom Oscaru svi imaju samo riječi hvale. Njegova majka Ana kaže kako Oscar naprosto sve oduševljava. Čak kad je imao samo 12 sedmica bio je iznimno pametan.

Oscar ima jako bogat rječnik, koji prelazi 1000 riječi, i bez problema se koristi složenim rečenicama. Progovorio je kada je imao svega devet mjeseci, a sa 18 je već znao alfabet.

"Oscar pokazuje veliki potencijal. Pretvoriti taj potencijal u dostignuća predstavlja veliki izazov za njegove roditelje, s toga smo veoma ponosni što su odabrali Mensu kako bi im pomogla u tome", kazao je izvršni direktor Organizacije Mensa, John Stevenage.

Najmlađa djevojčica iz Velike Britanije koja je član Mense je Elise Tan Roberts, koja je u 'društvo velikih' primljena iako joj je samo dvije godine i četiri mjeseca. Njezin koeficijent inteligenicje iznosi 156.