Roditelji učenika promijenili su mu ime, a na nastavu je stigao u haljini i sa dugom kosom svezanom u kikice. U pripremi je, kako saznaje tabloid, i operacija promjene spola.

Roditelji ostalih školaraca ispričali su kako je predstavljanje njihovog kolege iz razreda kao djevojčice izazvalo šok i suze djece, a njima je rečeno kako sa njima moraju početi razgovarati o problemima spolova. Gnjevni su jer je škola zauzela ovakav stav, te dopustila da dječak bude izazivan i proganjan, a njih s tim problemom ranije nisu upoznali.

Jedna od majki smatra da se škola ponijela strašno "bacivši tu bombu u učionicu i ostavljajući roditeljima brojna neodgovorena pitanja svoje djece".

Majka 12-godišnjaka koji se priprema na hormonske terapije izjavila je za The Sun: "Posvećeni smo tome da obezbijedimo ono što je najbolje za svoje dijete. Radimo s drugim agencijama kako bismo osigurali zaštitu dobrobiti svog djeteta."

Dječak je počeo odlaziti u WC za djevojčice te mu je dozvoljeno da promijeni svlačionicu. Fizioterapeut James Caspian ipak tvrdi da mu u Velikoj Britaniji neće biti dozvoljen hormonski tretman dok ne uđe u pubertet.

Podsjetimo, Njemica Kim Petras, rođena kao Tim, najmlađa je transseksualka na svijetu. Prošle godine promijenila je spol sa 16 godina.