Većina vlasnika tih poluzavršenih otoka bili su obični ljudi, a ne hollywoodske zvijezde i pripadnici kraljevskih obitelji.

Projekt 'Svijet' u Dubajiu trebao je biti najglamurozniji građevinski poduhvat na svijetu. Grupa umjetno napravljenih privatnih otoka koji imitiraju izgled kontinenata i otoka na svijetu sada je gotovo pusta.

Milioni tona kamena i šljunka usipani su u more kako bi napravili temelje za otoke. Svojevremeno se pričalo i kako će otoke kupiti Brad Pitt i Angelina Jolie, sir Richard Branson, ali i Rod Stewart.

No, umjesto da postane meka za najbogatije ljude svijeta, poluzavršeni otoci ostavljeni su na milosti i nemilosti morskih struja i valova. Brodova koji su dovozili kamenje za izradu obala više nema. Od 300 otoka koji su trebali biti ponos i dika Dubajia, ostali su samo nabacane hrpe kamenja.

Većina vlasnika tih poluzavršenih otoka bili su obični ljudi, a ne hollywoodske zvijezde i pripadnici kraljevskih obitelji. Jedan od njih, John O'Dolan, koji je 2007. za Irsku izdvojio 38 milijuna dolara, počinio je samoubojstvo početkom godine.

Jedini otok koji se koliko toliko održava u vlasništvu je dubajiskog šeika. Ostale nitko ne želi ni pogledati.

To je tek jedan od primjera propalih projekata u Dubaiju i okolici. Iako službeno niti jedan projekt nije otkazan, već 'odgođen', svima je jasno da se u bliskoj budućnosti nitko neće usuditi uložiti stotine milijuna u prazne zgrade, na pola izgrađene elektrane ili propale otoke.