Rijetko i iznenađujuće arheološko otkriće u Tel Doru: dragi kamen sa graviranim portretom Aleksandra Velikog otkriven je prilikom iskopavanja koje vrši arheološki tim doktora Ayeleta Gilboa sa Univerziteta Haifa i doktora Ilana Sharona sa Hebrejskog univerziteta u Jerusalemu.


"Uprkos svojim minijaturnim dimenzijama - dimenzije kamena jedan centimetar sa manje od pola centimetra, graver je uspio oslikati bistu Aleksandra, ne ispuštajući nijednu od njegovih karakteristika“, napominje Gilboa.

Imperator je portretisan kao mlad, silan, sa jakom bradom, pravim nosem i dugom kovrdžavom kosom koju drži dijadema.

Istraživači Tel Dora napominju da je iznenađujuće da se ovakav umjetnički rad nađe u Izraelu, na periferiji helenističkog svijeta.

Aleksandar je, vjerovatno, prvi Grk koji je angažovao umjetnike da rade njegov portret - kao dio kulta personaliteta koji je transformisan u propagandno oruđe.

Umjetnici su pametno kombinovali realističke elemente lika vladara sa klasičnim idealom ljepote određenim helenističkom umjetnošću, vladarskim atributima (dijadema u ovom slučaju), i božanske elemente koji su porijeklom iz helenističke i orijentalne umjetnosti.

Kasnije su i ostali vladari prihvatili ovu praksu.