Južnoafrička firma The Unlimited htjela je ukazati na sporost ADSL veze tamošnjeg vodećeg ponuđača internet usluga, tvrtke Telkom, te je poslala četiri gigabajta podataka po golubu pismonoši, koji je posao obavio znatno brže.

Golub po imenu Winston prenio je 4 GB podataka na memorijskoj kartici pričvršćenoj za svoju nogu preko udaljenosti od oko 80 kilometara za dva sata, šest minuta i 57 sekundi. Za to vrijeme jednaka količina podataka prebacivala se preko Telkomove veze, a rezultati su bili poražavajući: preneseno je svega četiri posto podataka!

Valja napomenuti da ovo nije prvi eksperiment te vrste. Prijenos podataka putem golubova pismonoša čak je i definiran pomoću RFC memoranduma (RFC odnosno Request for Comments je dokument u kojem se opisuje neki internetski protokol), a 2004. godine istu je stvar napravila skupina entuzijasta iz Izraela, koji su za prijenos 4 GB podataka korstili tri goluba, zakačivši po dvadesetak memorijskih kartica na svakoga.

Kako raste kapacitet memorijskih kartica, ovakvi rezultati zapravo i ne čude. Korištenjem više golubova i više memorijskih kartica velikog kapaciteta lako je zamisliti golubove kako prenose i veće količine podataka; ne bismo se čudili da netko na ovaj način prenese cijeli terabajt. Što se pak tiče brzine interneta preko Telkomovih veza, ta se kompanija zasad suzdržala od komentara.