Ovaj je štakor tako dugo živo u izolaciji da se uopće ne boji ljudi Duboko u džungli Papue Nove Gvineje otkrivena je nova vrsta štakora, dugačkog 82 centimetra, što ga čini najvećim izdankom svoje vrste. Nije ni čudno što se ne boji ljudi.

Ovo zastrašujuće biće još nije znanstveno opisano jer ga je otkrila ekipa znanstvenika, speleologa i snimatelja BBC-ja koji su se spustili u ugasli vulkan Mount Bosavi za potrebe snimanja priloga za seriju Izgubljena zemlja vulkana.

Osim divovskog štakora, otkrili su više od 20 novih vrsta koje su se u izolaciji razvijale više od 200.000 godina.

"Ovo je jedan od najvećih štakora na svijetu. I u pitanju je pravi štakor, poput onih iz gradskih kanalizacija", kaže dr. Kristofer Helgen, stručnjak za sisavce iz Prirodoslovnog muzeja Smithsonian, koji je pratio BBC-jevu ekipu.

Najprije su štakora snimili infracrvenom kamerom, koju je snimatelj ostavio u krateru preko noći. Kad su pregledali snimku, ostali su zapanjeni veličinom neobične životinje.

"Moja mačka je stvarno velika, ali ovaj štakor je veći od nje", priznao je snimatelj BBC-ja. Uhvaćeni štakor od njuške do repa dugačak je 82 centimetra i teži oko 1,5 kilograma.

Ima srebrno-smeđu dugu i debelu dlaku, za koju znanstvenici, koji su imali priliku proučiti dlačice, kažu da bi mu trebala pomoći u preživljavanju u hladnim i vlažnim uvjetima, kakvi vladaju unutar vulkanskog kratera.

Naime, lokacija na kojoj je štakor otkriven leži na više od 1000 metara nadmorske visine.

Prva istraživanja ukazuju da štakor pripada rodu Mallomya, kojem pripada još nekoliko divovskih vrsta.

Drugi glodavci, skupina kojoj pripadaju štakori, mogu narasti još veći.

Naprimjer, najveći od svih glodavaca je kapibara, koja živi uz svježe vode u Južnoj Americi. Može narasti do 130 centimetara i dostići težinu od 65 kilograma.

I na Filipinima postoji nekoliko vrsta štakora koji mogu težiti više od dva kilograma.

No, od pravih štakora, kojima pripadaju gradski smeđi i crni štakori iz roda Rattus, teško se koji može mjeriti s novim otkrićem.

Prije dvije godine jedna je znanstvena ekspedicija na Novoj Gvineji otkrila bliskog rođaka divovskog vunenog štakora, koji može težiti do 1,4 kilograma, a također pripada rodu Mallomya. No, ta vrsta živi u planinama Foja, koje su dio bazena Mamberamo.

Mount Bosavi, mjesto gdje je pronađen novi štakor, nalazi se duboko u zabačenom području Južnih visoravni na Papui Novoj Gvineji.

Ekspedicija je ušla u krater kako bi proučila netaknute drevne šume, gdje je ljudska noga rijetko kročila.

Naime, čak se i pripadnici lokalnog plemena Kasua, koji su služili kao vodiči britanskoj ekspediciji, drže podalje od kratera, koji je širok četiri kilometra, a zidovi mu se dižu i do kilometar visine, zbog čega je biljni i životinjski svijet zapravo zarobljen u njemu.

Otoci Papua Nova Gvineja i Nova Gvineja poznati su po velikom broju raznolikih štakora i miševa.

Tako je do sada pronađeno preko 57 vrsta pravih štakora i miševa Murid. Veliki štakori su česta lovina i lokalna plemena ih jedu.