Srce djevojčice koje je mirovalo 10 godina uspjelo se samo oporaviti. To je omogućilo donorsko srce koje je radilo za to vrijeme.

Hannah Clark ima 16 godina i naizgled je sasvim normalna djevojčica. No, Hannah je medicinsko čudo jer joj je srce, 10 godina nakon transplantacije, samo uspjelo ozdraviti, prenosi CNN.

Hannah je 1994. godine dijagnosticirana kardiomiopatija, upala srčanog mišića zbog koje srce ne može normalno funkcionirati. Liječnici su odlučili napraviti transplantaciju srca, no nisu izvadili Hannino srce, koje se trebalo odmarati dok srce donora radi.

Operacija je uspjela, no zbog imunosupresora koje je morala uzimati kako joj organizam ne bi odbacio novo srce, Hannah se razboljela od raka pluća.

Danas je ne mogu zaustaviti

Nakon više od 10 godina liječenja imunosupresori su prestali djelovati, a Hannin je organizam počeo odbacivati srce donora.

Tada, 2006. godine, liječnici su odlučili napraviti presedan i jednostavno izvaditi srce donora, nadajući se da je srce s kojim se Hannah rodila sada dovoljno jako da može samostalno funkcionirati.

Operaciju je izveo doktor Magdi Yacoub koji je tada bio u mirovini, no kao liječnik koji je uspješno izveo prvu Hanninu transplantaciju nije mogao odbiti.

Do danas se Hannah potpuno oporavila, a njeni roditelji rekli su CNN-u da ima toliko energije da je ne mogu pratiti. Ovo ljeto radit će svoj prvi ljetni posao.