Tijekom posljednja dva dana u Indiji je 35 osoba izgubilo živote jer su bili pogođeni gromom, dok je u SAD 11 ljudi umrlo tijekom mjeseca juna iz istog razloga.

Globalna statistika govori o oko hiljadu žrtava godišnje od udara groma a prema NASA, SAD i Indija su dvije zemlje s visokim rizikom, ali ne i najrizičnije. Afrička država Kongo je zemlja koju gromovi najviše pogađaju, oko 70-80 po kvadratnom kilometru.

Podaci su uzete sa satelita, koji sakupljaju podatke još od 1995 godine. "Svakog trenutka u svijetu udari oko 2 hiljade groma ili 100 udara groma u sekundi", kaže Hugh Christian iz Science and Applications NASA / Marshall Space Flight Center.

Podaci koji su se pojavili pokazuju da centralna Afrika ima tropsku klimu, mjesto gdje se priroda "inati" više nego u bilo gdje na planeti. Na moru su gromovi ređi jer im je potrebno više vremena da se u atmosferi iznad vodene površine zagriju.

NASA-ini podaci se ne koriste samo u naučne, već i za civilne svrhe, jer na taj način avioni izbjegavaju područjima sa visokim intenzitetom.