Naučnici iz Velike Britanije tvrde da su umjetnim putem uspjeli napraviti ljudsku spermu što je prvi ovakav eksperiment u svijetu, piše BBC.

Naučnici se nadaju da će ovo otkriće najviše pomoći ljudima koji imaju probleme s plodnošću, dok se kritičari ove tvrdnje slažu da je nemoguće na umjetan način kreirati zdravu spermu.

Istraživanje, objavljeno u magazinu Stem Cells and Development, još je na samom početku, a naučnicima će trebati najmanje pet godina da usavrše tehniku.

Umjetna sperma napravljena je od matičnih ćelija ljudskog embrija začetog in vitro oplodnjom i starog tek nekoliko dana. Zatim su ćelije zagrijane na normalnu tjelesnu temperaturu i postavljene u hemijsku tečnost koja potiče njihov rast.

Nakon nekog vremena, naučnici su razdvojili ćelije na one koje su se razvile iz spermatozoida i na one ćelije nastale iz jajašca. Proces je trajao oko četiri sedmice, piše BBC.

Naučnici s Sveučilišta Newcastle tvrde da je tako kreirana sperma bila zdrava i pokretna kao i sperma proizvedena prirodnim putem.