Vlasti u poljskom gradu Lođ zabranili su od skora svim psima da laju, ne samo noću već i preko dana, a pas koji se usudi da „pisne“ izvući će time iz džepa svog vlasnika 111 eura.

Tako je gradska straža dobila od vijećnika novi zadatak kada patrolira gradom. Policajci su sada dužni i da osluškuju da li neki četvornožni stanovnici slučajno ne krši zakon i „ne priča sa komšijskim psima ili se žali naglas da mu je dosadno“, a za taj prekršaj imaju pravo da naplate vlasniku kaznu od 111 eura.

- Radi se samo o tome da nam životinje ne narušavaju red i mir. Dešavalo se da neko ode na posao i psa zatvori osam sati, a pas onda zavija ne dajući susjedima mira, rekla je o novoj uredbi za sutrašnji broj Đenjika portparol gradskih vlasti Mažena Korostenjska, prenosi u srijedu Beta.

Vlasnici pasa su u panici, pošto kazne nisu male, iako Korostenjska tvrdi da će pri njihovom razrezivanju policajci koristiti zdrav razum, a u uredbi je ipak „crno na bijelo“. Sve zavisi od procjene policajca da li je „lajavac“ već narušio javni red i mir.