U Institutu za dermatologiju i plastičnu kirurgiju Klinike Cleveland, predstavljena je pacijentica Connie Culp, koja je u decembru 2008. postala prvi primatelj presađenog lica u SAD-u, nakon što joj vlastito lice unakaženo hicem iz puške sačmarice 2004. godine.

Culp (46) je 2008. u intervjuu za lokalnu televiziju izjavila da je ustrijeljena u lice s udaljenosti od 2,5 metara, u pokušaju ubojstva-samoubojstva njezinog supruga.

Sačma joj je raznijela nos, obraze i gornju vilicu, ostavljajući samo oči, bradu i čelo. Bez nosa nije mogla mirisati. Disala je kroz trahealnu kanilu na vratu, a bez usana gotovo da nije mogla govoriti, navode u izvješćima američki mediji.

Godine 2005. Culp je došla u Kliniku Cleveland na tretman, no nakon 30 operacija, nisu joj obnovljene osnovne funkcije lica.

"Posljednji izlaz bila je transplantacija lica", kazala je dr. Maria Siemionow, glavni mirkokirurg u bolnici koja je vodila operaciju. Dodala je da su kirurzi, članovi etičkog odbora, psihijatri i psiholozi nakon susreta s Culp, odlučili da je ona pravi pacijent za taj zahvat.

U utorak je Connie Culp, majka dvoje djece iz Ohia, stala pred kamere i tihim glasom zahvalila medicinskom osoblju i umrloj davateljici, čiji su nos, gornja usna i obrazi sada njezini.

"Želim se zahvaliti obitelji davateljice, koja mi je omogućila ovaj Božićni poklon", rekla je novinarima.

U prosincu je Culp podvrgnuta 22-satnoj operaciji. Iako je bolnica objavila da je operacije izvedena, identitet pacijenta je ostao skriven sve do sada.

Tijekom operacije, tkivo s lica umrle davateljice oblikovano je kako bi se uklopilo na mjesto. Spojeno je više slojeva tkiva, kostiju, mišića, krvnih sudova, živaca, arterija i vena. Culp je dobila nos, donje kapke i gornju usnu, kako su joj liječnici nadomiještali nedostajuće dijelove lica.

Culp još ne može pomicati mišiće lica da bi se nasmijala, ali se ipak našalila pred novinarima.

"Pa dobro, barem imam nos", kazala je.

Dva mjeseca nakon operacije, Culp je otpuštena i vratila se kući. Liječnici su rekli da je nakon operacije novo lice Connie Culp razvilo neke pokrete, te da će ih s vremenom biti sve više, zahvaljujući rastu novih živaca.

Dr. Semionov je naglasila da je Culp godinama živjela sa strahovitim, kroničnim bolovima, koji su sada znatno smanjeni. Ranije transplantacije lica izvedene u Europi i Aziji izazvale su proturječja. Kinez kojem je lice unakaženo u napadu medvjeda, umro je dvije godine nakon presađivanja lica, iz neobjašnjenih razloga.