Tragali za njim

Nakon što je zatražio pomoć javnosti da pronađe Elvisa Francoisa, mornara koji je preživio duže od tri sedmice na moru jedući kečap i začine, kečap gigant Heinz mu je konačno ušao u trag, i planira mu pokloniti novi brod.

Kompanija je 14. februara objavila poziv zatraživši pomoć na društvenim mrežama kako bi uspjeli stupiti u kontakt sa Francoisom.

Mornar rođen u Dominiki dospio je na naslovne strane nakon što je u januaru proveo 24 dana na Karipskom moru. Kada ga je spasila kolumbijska mornarica, Francois (47) je rekao zvaničnicima da je preživio zahvaljujući boci kečapa, bijelom luku u prahu i Maggi kockicama koje je pomiješao s vodom.

Iz kompanije Heinz su za CNN rekli da su Francoisa pronašli uz pomoć lokalnih novinara u Dominici koji rade za publikaciju EmoNews. Kompanija je ranije rekla da se nadaju da će mu pokloniti "novi, najmoderniji brod" kako bi proslavili njegov povratak kući.

- Uspjeli smo da se povežemo s njim i razgovaramo o najboljem načinu pomoći njemu i njegovoj porodici. Mi (Heinz) i Elvis trenutno radimo na logističkim detaljima da mu poklonimo njegov novi brod - rekao je predstavnik Heinza za CNN.

Francois je popravljao svoj brod kod ostrva Saint Martin u decembru kada je brod odvučen na more. Tu je izgubljen proveo 24 dana. Spašen je nakon što je avion uočio njegovu jedrilicu.

Faktor/CNN