I to je moguće

Specijalni tim od šest vjeverica koje njuhom mogu otkriti drogu najnovija je kineska linija odbrane u borbi protiv narkotika.

Kako piše washingtonpost.com, šest posebno treniranih vjeverica sada čini podjedinicu gradske policijske brigade pasa u Chongqingu.

Njihov trener Yin Jin rekao je lokalnim medijima da njegove vjeverice imaju „oštar" osjećaj mirisa.

I predstavnici gradskih vlasti objavili su da se ovaj novi tim dodaje policijskim snagama.

Tako brigada policijskih pasa u gradu Chongqingu na jugozapadu Kine sada ima tim crvenih vjeverica koje im pomažu da nanjuše drogu u skladišta i na drugim lokacijama.

Iz gradske policije su rekli da su ove vjeverice male i okretne, i da mogu da pretražuju uske i nepristupačne male prostore u skladištima do kojih psi ne mogu doprijeti.

Vjeverice su obučene da koriste kandže za grebanje kutija i druge ambalaže, kako bi dale znak da su otkrile drogu, saopćeno je iz policije.

- Ove vjeverice imaju vrlo osjetljivo čulo mirisa. U prošlosti, naši problemi sa obukom malih glodara nisu bili dovoljno razvijeni da bismo pokušali sa ovakvim programom - rekao je Yin Jin, policijski vodič za pse koji je zadužen da obučava tim vjeverica.

Dodao je da se program obuke razvijen za vjeverice u Chongqingu također može koristiti za obuku drugih životinja da nanjuše drogu.


Faktor/washingtonian.com