Nikad nije kasno

Takishima Mika, poznatija pod imenom Takimika (92) najstarija je instruktorica fitnessa u Japanu. Zanimljiva je činjenica da je Takimika počela vježbati tek sa 65 godina nakon što joj je suprug rekao da se udebljala.

Nikad prije nije vježbala.

- Dane sam provodila izležavajući se, gledajući TV i jedući rižine krekere, tako sam skupila 15 kilograma viška. Nisam mogla dobro očistiti kadu jer mi je smetao stomak, ali to me nije previše doticalo. Tek kad mi je suprug rekao da sam debela, pokrenula sam se - kazala je Takimika.

Počela je s grupnim treninzima, ali joj bilo teško pratiti tempo ostalih koji su vježbali. Svidjeli su joj se odlasci u teretanu koju je doživjela kao zabavno mjesto.

Do svog 70. rođendana izgubila je 15 kilograma. Zatim je odlučila dodati plivanje svom režimu. Kad je napunila 79 godina, angažirala je ličnog trenera.

Sa 87 godina je postala fitness trenerica. Obišla 47 oblasti u Japanu kako bi nadahnula osobe starije životne dobi da se bave fitnessom.

Takimikin režim nije za svakoga. Počinje s hodanjem u četiri sata ujutro, ukupno pređe osam kilometra, četiri kilometra hoda, tri kilometra trči i jedan kilometar hoda unazad.

Nakon toga ima obilan doručak koji se sastoji od proteina i fermentiranih namirnica. Za ručak pojede bananu i jogurt jer je primijetila da zaspi, ako pojede obilniji obrok i da joj je to dovoljno. Popodne vodi treninge, a kada nema grupu onda trening odradi sama.

Na trening istezanja i snage svaki dan troši dva sata. Za večeru najčešće jede varivo od povrća s kineskim kupusom, gljivama, krompirom, mrkvom i piletinom. Kaže kako sebi ništa ne uskraćuje pa ni kolače kada ih poželi pojesti.

Nakon večere vrijeme obično posvećuje učenju engleskog jezika ili radu na kompjuteru.



Faktor